Lacuna Coil: Black Anima

Als er één band is wiens belang niet mag onderschat worden, dan is het wel Lacuna Coil. Dat deze band een sleutelrol heeft vervuld in het verbreden van de muziek in alle opzichten staat als een paal boven water. Zeg maar dat in de jaren negentig een typische metal band Brits, Amerikaans of Duits was en uit vier mannen bestond. En naast metal had je alternatieve muziek waar er net een kleine omwenteling aan de gang was. Nirvana zorgde ervoor dat alternatief hip werd en het black album van Metallica zorgde ervoor dat de liefhebbers van alternatieve muziek ook oor kregen voor metal. Midden jaren negentig ontstaat Lacuna Coil in Milaan. De band lijkt hierdoor geïnspireerd en bovendien beginnen door Nightwish en Within Temptation de dames de weg te vinden naar metal, zowel op als voor het podium. Het is zeker nog een lange weg vooraleer we dames gaan terugvinden in extremere genres, maar de weg is ingezet en er lijkt geen weg terug. Ook Christina Scabbia is rijp voor het podium. Waarschijnlijk zal er in 1995 geen haar op haar hoofd gedacht hebben dat ze ooit een voorname dame in de metal zou worden, toen ze samen met Andrea Ferro de vocals voor haar rekening ging nemen in Ethereal, dat later Lacuna Coil werd. Lacuna Coil werd groot op het moment dat ze mee mochten op toer met Ozzfest op basis van het succes van ‘Comalies’. ‘Comalies’ was het gouden kalf voor de band en veranderde alles voor hen, maar evengoed voor de scene. Ik denk dat voor veel metal fans Christina de eerste vrouw zal geweest zijn die ze ooit op een podium zagen in een volwaardige rol. Wat eigenlijk nog belangrijker is, is het feit dat Cristina Lacuna Coil is en omgekeerd. Neem Christina weg en je hebt geen Lacuna Coil meer, een beetje hetzelfde effect als Sepultura zonder een Cavalera, of Maiden zonder Dickinson. Anno 2019 is Lacuna Coil een instituut in de metal wereld. Niemand gaat nog discuteren over het feit dat ze in de metal wereld thuishoren. Bovendien zijn er velen die geen fan zijn van female fronted, maar wel van Lacuna Coil. Dankzij Lacuna Coil mag je vandaag als jonge vrouw uit elke hoek van de wereld dromen van een carrière in de metal wereld. Een belangrijk gegeven is het feit dat Lacuna Coil met ieder album meer metal werd. En dit is met ‘Black Anima’ niet anders. Het zou een verrassing zijn dat ‘Black Anima’ zou tegenvallen, wat het uiteraard niet doet. Dit mag ik wel al verklappen. Lacuna Coil is ondertussen een label voor kwaliteit geworden. Met ‘Black Anima’ was het een beetje terug naar business as usual nadat de viering voor “twintig jaar band” achter de rug waren en de release van het boek ‘Nothing Stands In Your Way’ afgerond was. Het gekke is dat ondanks het hoge niveau van ‘Broken Crown Halo’ en ‘Delirium’ je met Lacuna Coil niet het gevoel hebt dat ze zich nog eens zouden moeten bewijzen. Nee, straffer nog: met Lacuna Coil weet je gewoon dat het goed komt. ‘Black Anima’ opent spannend middels intro ‘Anima Nera’ om vervolgens met ‘Sword Of Anger’ los te barsten zoals alleen Lacuna Coil dat kan, met gevoel voor melodie, ingetogenheid en grandeur. Wat een band. Ik word er zowaar een beetje emotioneel van. Het beste lijkt me om gewoon verder te luisteren; bijvoorbeeld naar het geweldige ‘Reckless’. Wat een knaller zeg. ‘Layers Of Time’ zet het geweld gewoon verder. En hoe? Groots. ‘Apocalypse’ neemt een heel klein beetje gas terug, maar mag je ook betitelen als een fantastisch nummer. Het valt op dat dat de rolverdeling tussen Christina en Andrea nooit beter is geweest dan nu. Christina zingt de pannen van het dak en als je denkt nu wordt het niet beter dan neemt Andrea gewoon fijntjes over of omgekeerd. Die twee lijken één. Fast forward naar het einde van het album. Ondertussen heb je parels van songs als ‘Now Or Never’, ‘Under The Surface’ en ‘The End Is All I Can See’ mogen aanhoren. Er wordt in stijl afgesloten met ‘Black Anima’. Met dit album schrijft Lacuna Coil een nieuw hoogtepunt. En ik vermoed dat ze op dit hoog niveau nog een tijdje kunnen doorgaan. Negen albums lang al is deze band een rollercoaster die steeds hoger en hoger klimt. Lacuna Coil is een fenomeen en dat is een understatement van jewelste. Bij Century Media beseffen ze denk ik heel goed wat de waarde van deze band is: uitzonderlijk! Ik ben fan en ik ben daar bijzonder trots op en vooral zeer gelukkig mee. Ik geef graag als tip mee dat je best de gelimiteerde versie koopt voor de extra nummers.

Frederik Blieck (95)

Century Media

Tracklist: 1. Anima Nera 2. Sword Of Anger 3. Reckless 4. Layers Of Time 5. Apocalypse 6. Now Or Never 7. Under The Surface 8. Veneficium 9. The End Is All I Can See 10. Save Me 11. Black Anima