Joe Bonamassa: Live At The Sydney Opera House

Joe Bonamassa mag je gerust beschouwen als een van de meest hard werkende blues / rock artiesten. De man werd in 1977 geboren en toen hij pas vier jaar was, raakte hij al in de ban van het gitaarspel van Eric Clapton. Op zijn elfde speelde hij met B.B. King die hem vanaf dan onder zijn hoede nam en hem de kneepjes van het vak bij bracht. In 2000 werd met ‘A New Day Yesterday’ het allereerste Joe Bonamassa album op de markt gebracht. Zijn mix van blues, soul en blues rock sloeg meteen aan en sindsdien is de Joe Bonamassa-trein niet meer te stoppen. Wie elk album waarop Joe meespeelt in huis heeft, heeft een aparte kast nodig om die allemaal in op te bergen. Ook onder eigen naam zit de man ondertussen niet stil. Als ik het een beetje heb bijgehouden heeft Joe Bonamassa ondertussen dertien studio albums en zestien live albums op de markt. Met deze ‘Live At The Sydney Opera House’ komt er daar dus nog eentje bij. Op dit album krijg je negen nummers te horen waarvan er zes origineel afkomstig zijn van het ‘Blues Of Desperation’-album uit 2016. Joe (gitaar, vocals) wordt hier bijgestaan door een pak klasse artiesten die dan ook nergens op een foutje te betrappen zijn: Anton Fig (drums, percussie), Michael Rhodes (bass), Reese Wynans (keyboards), Paulie Cerra (sax), Lee Thronburg (trompet) en drie backing vocalisten: Mahalia Barnes, Juanita Tippins en Gary Pinto. Zo wervelt het gezelschap van begin tot einde doorheen nummers die soulvol en krachtig gebracht worden in een mooie mix van soul, blues en blues rock. Nummer na nummer wet de band te begeesteren en te bekoren. En terwijl het gitaarspel van Joe centraal staat krijgen ook de overige instrumenten hun plaatsje in de spotlight. Het enige wat je er kan weerhouden om dit knappe live album aan je collectie toe te voegen is een “overdaad aan Joe Bonamassa”, maar hey, who cares, want minderwaardige of slechte albums heeft de man nog niet afgeleverd.

Luc Ghyselen (85)

Provogue Records / Mascot Label Group

Tracklist: 1. This Train 2. Mountain Climbing 3. Drive 4. Love Ain’t A Love Song 5. How Deep This River Runs 6. Mainline Florida 7. The Valley Runs Low 8. Blues Of Desperation 9. No Place For The Lonely