Woodhawk: Violent Nature

Woodhawk is een Canadese band, meer bepaald uit Calgary, Alberta die in 2013 van start ging. Het trio – Mike Badmington (bass), Kevin Nelson (drums) en Turner Midzain (vocals, gitaar) – maakte al vlug zijn visie op stoner rock / stoner metal duidelijk met een titelloze ep (2014). In 2017 was het debuutalbum, ‘Beyond The Sun’, dan een feit. Het album kon rekenen op een paar goede kritieken. En nu komt het drietal er aan met de opvolger. ‘Violent Nature’ telt negen tracks die je meevoeren op een stevige, gedreven en energieke trip in stoner rock / stoner metal landschap. Voorbeelden zijn er ondertussen genoeg in het (sub)genre: Clutch, Sword, Red Fang, Truckfighters, Orange Goblin, … noem maar op. Liefhebbers van deze bands moeten dan ook eens deze Woodhawk checken. De heren zetten meteen de toon met het krachtige ‘Snake In The Grass’. Een nummer waarmee je meteen kennis maakt met wat Woodhawk het beste lijkt te kunnen: stevige riffs afleveren die een tijdlang in je hoofd blijven rondtollen. Aanstekelijk dus. Maar ondertussen vergeten de heren niet om daar pakken kracht, energie en gedrevenheid aan toe te voegen. Nu en dan laten ze ook een andere kant horen. Zo opent ‘Dry Blood’ een pak rustiger, ja, zelfs eerder aarzelend, vooraleer de juist aanvoelende riffs je weer overweldigen. Of wat dacht je van de break tijdens ‘Heartstopper’, waar men duidelijk gas terug neemt, om dan even strak, of misschien nog krachtiger, verder te gaan. En zo duiken er nog fragmenten en stukken op waar het trio een pak gas terugneemt – de openingsfase van ‘Clear The Air’ ook bijvoorbeeld – zodat het album ook heel wat variatie kent. Maar de grootste kracht van Woodhawk zit hem ongetwijfeld in de krachtige, maar heel aanstekelijke, riffs. Wij worden er in ieder geval steeds opnieuw mee over de streep getrokken en moeten dan ook besluiten dat we ‘Violent Nature’ van Woodhawk best wel mogen, nee moeten, aanraden aan liefhebbers van stoner rock / stoner metal.

Luc Ghyselen (88)

Independent Release

Tracklist: 1. Snake In The Grass 2. Weightless Light 3. Dry Blood 4. Heartstopper 5. Old Silence 6. Clear The Air 7. Violent Nature 8. As A Friend 9. Our Greatest Weakness