Power Theory: Force Of Will

Met ‘Force Of Will’ komt het Amerikaanse Power Theory er aan met een nieuw full-album. Dit vierde album heeft een tijdje op zich laten wachten, en is tevens ook een beetje een nieuwe start voor Power Theory, want de line-up is stevig gewijzigd in vergelijking met voorganger ‘Driven By Fear’ die reeds uit 2015 dateert. We zien en horen immers drie nieuwe gezichten tussen het vijftal. Gebleven zijn Robert Ballinger Jr. (gitaar, backing vocals) en Alan D’Angelo (bass, backing vocals). Nieuw zijn Jim Rutherford (vocals), Carlos Alvarez (gitaar, backing vocals) en Johnny Sasso (drums, backing vocals). De muzikale koers is niet veranderd: de heren zorgen nog steeds voor een mix van heavy metal en power metal. ‘Force Of Will’ telt twaalf tracks die samen goed zijn voor meer dan vijfenvijftig minuten. Na de korte instrumentale opener, ‘Morior Invictus’, gaat het vijftal er krachtig tegenaan met het titelnummer. En meteen voel je dat dit goed komt. Kracht, melodie en aanstekelijkheid worden mooi gecombineerd tot een vloeiend geheel die uitnodigt tot headbangen, luchtgitaar spelen en mee brullen. Alles is voorhanden om er een mooi melodieus en vooral stevig feestje van te maken. Check de denderende drums, stuwende basslijnen, krachtige riffs, de melodieuze gitaarsolo’s en de knappe cleane vocalen. Dat de heren dan ook nog goed gearrangeerde, knappe composities neerzetten is uiteraard een extra pluspunt. Die vertolken is dan met het speelplezier, zodat het plaatje eigenlijk compleet is. Vernieuwend is het allemaal niet, maar een pak friet met mayonaise gaat er ook steeds opnieuw in, dus ook dit aanstekelijke en knappe nieuwe werkstuk van Power Theory. Het zijn vooral de stevig en krachtig rockende songs die ons het meest bekoren – de ballade van dienst, ‘Albion’, is niet zeker niet slecht, maar duurt naar onze bescheiden mening toch iets te lang. Maar dat mindere gegeven weegt heel zeker niet op tegenover krachtige nummers als bijvoorbeeld ‘Force Of Will’, ‘If Forever Ends Today’, ‘Spitting Fire’ of ‘Path Of Glory’. ‘Force Of Will’ is een heel knap nieuw werkstuk van Power Theory geworden.

Luc Ghyselen (85)

Pure Steel Records PSRCD 187

Tracklist: 1. Morior Invictus 2. Force Of Will 3. Draugr 4. If Forever Ends Today 5. Mountain Of Death 6. Albion 7. Th13teen 8. Spitting Fire 9. Bringer Of Rain 10. Path Of Glory 11. Shadow Of Man 12. The Hill I Die On