Avslut: Tyranni

Het Zweedse black metal gezelschap Avslut is met ‘Tyranni’ aan zijn tweede full-album toe. Negen krachtige, donkere en dreigende tracks werden aan het schijfje toevertrouwd. Naar het schijnt hebben de heren het in hun teksten over haat, miserie en misantropie, al kan ik dit niet bevestigen daar ik geen snars heb begrepen waarover men het heeft. De heren gebruiken immers hun moedertaal. Maar eigenlijk is dit niet zo erg: het past perfect bij de dreigende sfeer die de heren neerzetten. Vernieuwend is ‘Tyranni’ absoluut niet, maar het is wel een heerlijk zwart geblakerd schijfje geworden. De nummers worden vol overgave aan een stevig tempo krachtig en agressief door de speakers geknald. Voeg daar dus de rauwe en donkere vocalen aan toe die, vol haat en agressie klinken, en je verkrijgt een donker en dreigend geheel. En dat is precies wat Avslut hier aflevert. Vanaf track één, ‘Tyranni’, wordt je uitgenodigd om te gaan headbangen op de verwoestende sound van het vijftal dat het wat mysterieus houdt door hun ware namen te vervangen door letters: C. (vocals), E. (gitaar, backing vocals), O. (drums), D. (bass) en S. (gitaar). Het doet geen afbreuk aan hun zwartgeblakerde missie. Je wordt meteen meegesleurd in het beukend muzikaal geweld van de heren en Avslut laat je pas los na de laatste tonen van afsluiter ‘Ändlöst Slaveri’. Zodoende zorgt de band voor een heel krachtig genre gebonden album die black metal fanaten zeker eens moeten checken.

Luc Ghyselen (75)

Osmose Productions OPCDL 377

Tracklist: 1. Tyranni 2. Stigens Ände 3. Likvidering 4. Allt Förgås 5. Den Eviga Flamman 6. Underjordens Apostlar 7. Pestens Lärjungar 8. Dråp 9. Ändlöst Slaveri