Y&T, De Kreun.

Y&T, support: Absolva – 26/10/2019 – De Kreun, Kortrijk.

Y&T mocht voor een vierde keer aantreden in De Kreun. De band is misschien in onze regionen populairder dan ooit. Ooit moet je begrijpen als “in de jaren tachtig”, tijdens de hoogdagen van hun carrière. Dat Y&T nu populair is moet je wijten aan twee zaken: de grote hardrockgrootheden van weleer worden schaarser en schaarser, dus bands die al meer dan dertig jaar op de planken staan moeten wel iets hebben bewezen om zo lang mee te gaan en dus interessant zijn. De tweede reden is dat hard rock / heavy metal nu geen subgenre meer is zoals punk ook destijds, maar een genre zoals alle andere met zijn fans, en dat aantal fans groeit alleen maar ondanks dalende cd- en vinylverkoop, wat niet betekent dat er minder naar muziek zou geluisterd worden. Je kan dus stellen dat Y&T hip is. Een beetje cynisch eigenlijk, aangezien drie van de originele leden er helaas niet meer zijn. Spijtig, want Y&T vertegenwoordigd dat gevoel van de vroege hard rock, zeg maar de eerste generatie, met roots in de sixties en tot rijpheid gekomen in de seventies en / of eighties. Het was een leuke tijd en Y&T belichaamt dit nog steeds. Meer nog ze ademen stadium rock, maar dan zonder de slechte manieren van de grote meneren. Daarvoor hebben ze waarschijnlijk te lang (toch zes albums zeker) moeten strijden om hun plaatsje te verdienen in de spotlight. Dat alles maakt dat De Kreun afgeladen vol zat. Spijtig dat er niet werd uitgeweken naar de grotere zaal op Kortrijk weide. De temperatuur in De Kreun was net van het goede teveel en je kon bijna over de koppen beginnen lopen.

Vooraleer het zover was mocht Absolva hun ding komen doen. De band is populair in onze regionen op basis van zeg maar voornamelijk de eerste twee albums die een brede basis hebben gelegd die kon verder uitgebouwd worden middels de twee laatste albums. Absolva bleek een prima opwarmer (letterlijk) te zijn voor Y&T. Achteraf flaneerden de heren in het publiek om wat gezellig te keuvelen met de talrijk opgekomen Absolva fans.

Y&T maakt er naar goeie gewoonte en lange set van met nummers uit zowat elk album. Hoogtepunten bij de vleet dus. ‘I Believe In You’ werd volmonds meegebruld. ‘Face Like An Angel’ werd aan Phil Lynott opgedragen. Verder nog o.a. ‘Meanstreak’, Midnight In Tokyo’, ‘Summertime Girls’, ‘Forever’, ‘Dirty Girl’. Veel te veel klassieke Y&T songs om op te noemen eigenlijk. Wat moet je anders denken van vijf bisnummers. Ik denk dat je gerust mag stellen dat Y&T zijn fans wederom alles gegeven wat ze in huis hebben en een vijfde passage niet uitgesloten mag worden. Originele zanger Dave Meniketti vertoont alsnog geen tekenen van slijtage en daar zijn we blij om. Y&T is zoals de krokodillen een dinosaurus die weigert uit te sterven en ons bovendien terugbrengt naar de “wonderjaren” van de hard rock, toen een metal jack nog een statement was en luisteren naar hard rock nog controversieel en, geef maar toe, spannend was.

Met dank aan Filip Nollet.

Tekst: Frederik Blieck.

Foto’s: Andy Maelstaf.