Reido: Anatman

Reido is een band uit Minsk, Wit Rusland, opgericht in 2002. Hun sound situeert zich in het genre funeral doom, een niet alledaags genre wat niet populair is bij de grote massa metalfans. Daarom is het tempo te traag, te slepend en de sfeer te depressief. Maar toch is er en kleine schare fans die deze muziek wel kan appreciëren. Ik ben wel fan van het genre maar niet om elke dag / week naar te luisteren. ‘Anatman’ is het derde album van deze band en in zijn genre is deze wel goed. ‘Deathwave’ is een kort, instrumentaal nummer, een warmlopertje als het ware om in de (depressieve) “mood” te geraken. Dan volgt het elf minuten durende ‘The Serpets Mission’. Een puur staaltje funeral doom met trage riffs, een slepende sound en diepe grunts. De meeste metalfans zullen hier al afhaken door het tergend trage tempo. ‘Dirt Fills My Mouth’ is dan weer wat lichtvoetiger en we horen ook wat cleane zang: een leuke opsteker na de zwaarmoedigheid van het vorige nummer. Maar dan komt ‘Liminal’. Weer een ellenlang nummer (circa zeventien minuten). Dit beluisteren vraagt geduld van de luisteraar. Dan volgt er weer een instrumentaal, kort nummer (‘Anatman’) om dan het album af te sluiten met ‘Vast Emptiness, No Holiness’. Een zwaarmoedig begin met in het midden van het nummer opnieuw een aangename lichtvoetigheid en op het einde een wat proggy toets, uiteraard alles aan een traag tempo. Goh, voor fans van dit genre een goed album al kan Reido niet tippen aan AHAB, de meesters in dit genre.

Bart Verlinde (80)

Aesthetic Death

Tracklist: 1. Deathwave 2. The Serpent’s Mission 3. Dirt Fills My Mouth 4. Liminal 5. Anātman 6. Vast Emptiness, No Holliness