Vikram: Behind The Mask I

Vikram, een progressive metal gezelschap, pakt uit met groots opgezet project. ‘Behind The Mask I’ is het eerste deel van een trilogie gebaseerd op het leven van Nathaniel Frost en zijn reizen in tal van Oosterse landen zodat hij in contact kwam met die Oosterse culturen. Het is de bedoeling dat dit project niet enkel muzikaal kracht wordt bijgezet, maar ook in boekvorm, video’s, als musical en in documentaire vorm zal verschijnen. Grote bezieler van dit project is Tiago Della Vega, die in Guiness Record Book wordt aangezien als de snelst spelende gitarist ter wereld. In ieder geval zijn wij al enorm gecharmeerd door het muzikale aspect dat we hier op dit eerste deel te horen krijgen. ‘Behind The Mask I’ telt veertien nummers en die bevatten alles wat een fanaat van progressive metal (“Oriental progressive metal” zoals Vikram het zelf formuleert) mag verwachten. Technische hoogstandjes, verrassende wendingen in tempo, ritme en kracht, superbe vocalen (wat een machtige stem van Guilherme de Siervi), mooi samenspel tussen keyboards (Tiago Zunino) en gitaar, flitsende en inventieve gitaarsolo’s (die de reputatie van Tiago enkel nog meer in de verf zetten), machtige drumpatronen (Marcus Dotta), imponerende basslijnen (G. Morazza), … En dat alles in schitterend opgebouwde songs waarin keer op keer mooie accenten komen van Oosterse folk. Nog een par extra accentjes komen er door twee gasten. Zo hoor je Jaiwa Kalai tijdens ‘Hassan Tower’ en hoor je de mooie vrouwelijke vocalen van Inês Vera Ortiz tijdens ‘Eyes Of Ra’ weerklinken. Het zorgt in ieder geval voor een prachtig en indrukwekkend geheel die ons van begin top einde in de ban houdt. Je kan Vikram nergens op een foutje betrappen: geen van de nummers steekt er echt bovenuit, maar miskleunen zijn hier al helemaal uit den boze. Een echte aanrader indien je liefhebber bent van progressive metal.

Luc Ghyselen (90)

Rockshots Records

Tracklist: 1. Taar 2. The Mortal Dance Of Kali 3. Requiem For Salem 4. Burn In Hell 5. Andaluzia 6. Hassan Tower 7. Forsaken Death 8. Eyes Of Ra 9. Gypsy Tragedy 10. The Red Masquerade 11. The Burden 12. Shokran 13. Prelude Of The End 14. Behind The Mask I