Artillery: Deadly Relics

Artillery, genoemd naar het Tank nummer ‘Heavy Artillery’, is een Deens thrash metal band die in 1982 werd opgestart. In 1991 viel het doek een eerste keer over Artillery, om tussen 1998 en 2000 een korte herbeleving te hebben. Sinds 2007 is de band terug actief. ‘Deadly Relics’ was het album dat hen in 1998 opnieuw probeerde te lanceren. ‘Deadly Relics’ was ook het tweede album dat Mighty Music op de markt bracht. Nu krijgt deze compilatie een herkansing, met nieuw artwork, via datzelfde label. ‘Deadly Relics’ opent met een intro die ons wat oorlogsgeweld laat horen: het enige “nummer” dat nieuw was op dit schijfje. Daarna volgen met ‘Khomaniac’, een gedreven en energiek nummer, en ‘Don’t Believe’, dat rustig opent om dan aan kracht en tempo te winnen, de twee nummers die de band in 1989 als single had uitgebracht. Daarna volgen twee nummers uit de ep ‘Fear Of Tomorrow’ uit 1985: ‘Out Of The Sky’ en het titelnummer. Twee niet onaardig beukende nummers die laten horen hoe thrash in 1985 klonk. Daarna volgen nog de vier nummers die samen de demo ‘Deeds Of Darkness’ uit maakten. Je hoort een band die nog wat zoekende is, maar toch het potentieel is aanwezig om te groeien. De twee laatste nummers zijn nog iets ouder want komen van de demo ‘Shellshock’ die in augustus 1984 voor het eerst verkrijgbaar was. Of je echt deze ‘Deadly Relics’ aan je collectie moet toevoegen? Eigenlijk niet, de zes nummers uit 1984 klinken echt wel “oud” en hebben de tand des tijds nauwelijks doorstaan. Het hangt er dus vooral vanaf of je nog wil terug keren naar die jaren tachtig en hoeveel werk van Artillery je daadwerkelijk op de planken wil staan hebben. ‘Deadly Relics’ is een leuk iets voor de fans van de band die echt alles in huis willen hebben, maar veel meer dan een pak nostalgie roept dit bij ondergetekende niet op.

Luc Ghyselen (60)

Mighty Music PMZ 322

Tracklist: 1. Intro 2. Khomaniac 3. Don’t Believe 4. Out of The Sky 5. Fear Of Tomorrow 6. Deeds Of Darkness 7. Too Late To Regret 8. Deserter 9. Hey Woman (version 1) 10. Time Has Come 11. All For You (version 2)