Turbokill: Vice World

Het Duitse Turbokill werd in 2016 opgestart. Dankzij een eerste titelloze ep uit 2018 wordt de band door een pak kenners een lovende toekomst voorspeld. Nu is het vijftal – Stephan Dietrich (vocals), Ronny Schuster (gitaar), Daniel Kanzler (lead gitaar), Marco “Fox” Grünwald (bass) en Philipp “Nafta“ Dießl (drums) – er opnieuw met ‘Vice World’, een eerste full-album. ‘The Grand Illusion’ mag openen. Het instrumentale stukje heeft reeds een hint waar het vijftal heen wil. En van zodra het titelnummer uit de startblokken schiet, voel je dat je gebeiteld zit voor een set traditionele heavy metal die schatplichtig is aan de allergrootsten uit het genre: Judas Priest en, in mindere mate, Iron Maiden. Toch haalt dit vijftal nog niet het niveau van deze voorbeelden. Maar dit betekent niet dat je als liefhebber van traditionele heavy metal niet aan je trekken zou komen. Integendeel, het vijftal zet knap uitgetekende songs neer die zowel krachtig als melodieus klinken en net voldoende aanstekelijk klinken om je mee te slepen in hun verhaal. Dan weet je het wel: er zijn wat “meezing momenten”, maar ook stukken waarop headbangen voorop staat en andere delen waar je je kan botvieren op je luchtgitaar. Echte verrassingen tussen de twaalf nummers zitten er niet tussen en, eerlijk, eens het album halfweg is, begint onze aandacht wat te verslappen: net alsof we een aantal ideeën al eerder (en beter) hebben gehoord, zodat het nog een beetje te vroeg is om Turbokill uit te gaan roepen als de nieuwe kroonpretendenten van heavy metal in het algemeen en van Judas Priest in het bijzonder. Maar liefhebbers van traditionele heavy metal zullen met deze ‘Vice World’ best wel tevreden zijn.

Luc Ghyselen (72)

Steamhammer / SPV

Tracklist: 1. The Grand Delusion 2. Vice World 3. War Thunder 4. Pulse Of The Swarm 5. Global Monkey Show 6. Sail With Pirates 7. Turbokill 8. Kill The Lie 9. Don’t Deal With The Devil 10. Track N’ Spy 11. End Of Days 12. Fortress Of The Universe