Hellyeah: Welcome Home

We zullen het nooit vergeten als we tijdens HellFest 2018 te horen krijgen dat drummer Vinnie Paul op 22 juni plots is overleden. Voor de overige bandleden van Hellyeah zal dit dubbel zo zwaar, en misschien nog veel meer, zijn aangekomen. De heren van Hellyeah waren bezig aan de opnames van een nieuw full-album. Gelukkig voor ons, en voor de band, waren de drumpartijen van Vinnie Paul intussen volledig opgenomen. Gitaren en zang moesten wel nog opgenomen worden wat uiteindelijk tot deze ‘Welcome Home’ zou uitgroeien. Meteen een fantastisch eerbetoon aan drummer Vinnie Paul van zijn bandgenoten. ‘Welcome Home’ is een gedreven en energiek album geworden met elf tracks die krachtige en mooie drumpatronen laat horen. Die zorgen samen met stuwende bassen en machtige riffs voor de immens solide, zware en krachtige sound van Hellyeah. Voeg daar dan pakken melodie en groove aan toe en de wat rauw klinkende bijtende vocalen van Chad Gray en verkrijgt een aanstekelijke maar heel krachtige sound waar Hellyeah voor staat. ‘Welcome Home’ is het zesde full-album van de band en klinkt meteen strak, groovy en vertrouwd in de oren. Opener ‘333’ zet meteen de toon: gedreven, energiek, vol enthousiasme, én met die typische rauwe en wat bijtende vocalen van Chad. We zijn meteen verkocht: zo horen we graag een stevige set heavy metal / groove metal. Veel franjes of tierlantijntjes hoeven niet om stevig en krachtig uit te pakken, en dat is precies wat Hellyeah doet. De nummers volgen elkaar in een stevig tempo op, nergens wordt op kracht of een groovy sound ingeboet. Al klinkt het ene nummer wat rauwer, krachtiger of snediger dan een ander, zodat er toch een pak variatie in dit album zit. Toch gaat het vijftal hier nergens uit de bocht, worden geen miskleunen of zelfs maar mindere tracks afgeleverd als we de korte afsluiter ‘Irreplaceable’ niet meerekenen. Met andere woorden: indien je zin hebt in een stevig heavy metal feest met pakken groove en drive, dan ben je bij Hellyeah aan het juiste adres. Slechts een maal gaan de heren op de rem staan: voor het rustige en kalme ‘Skyy And Water’. Vergeet enkel niet om de “repeat-knop” van je cd-speler in te drukken als het album op zijn einde komt. Je zal ons achteraf dankbaar zijn als je deze ‘Welcome Home’ van Hellyeah na het lezen van deze recensie aan je collectie hebt toegevoegd.

Luc Ghyselen (88)

Eleven Seven Music

Tracklist: 1. 333 2. Oh My God 3. Welcome Home 4. I’m the One 5. Black Flag Army 6. At Wick’s End 7. Perfect 8. Bury You 9. Boy 10. Skyy And Water 11. Irreplaceable