Vinsta: Drei Data

‘Drei Deita’ is het tweede album van de Zwitser Christian Höll. Van het eerste album was ik gewoonweg wild vandaar het groot enthousiasme om ‘Drei Deita’ te mogen bespreken. En ik ben niet ontgoocheld: dit album ligt in het verlengde van het debuutalbum. De man brengt een heerlijke mix van melodic death metal, folk en hier en daar wat prog. En de zang, die in een Salzburgs dialect gezongen wordt, geeft deze band toch een uniek karakter. Met ‘Weisse Deckn’ zijn we alvast vertrokken met een stevig melodic death metal nummer maar wel met zeer veel zin voor melodie. Tempowisselingen die wat aan Opeth doen denken en de, voor dit genre, onvermijdelijke afwisseling tussen grunt en cleane zang. ‘Oafocha Loda’, wat dit ook moge betekenen, toont aanvankelijk de zachtere kant – enig mooi – van Vinsta om dan over te schakelen naar een iets zwaardere sound: prachtnummer. Op ‘Raunocht’ trekt de man alle registers open: meteen één van de hardste nummers van deze schijf. Verdere aanraders zijn het rustiger maar zeer mooie ‘Drei Deita’ en ‘Tiafn’ waar melodie en stevige riffs hand in hand gaan. Met zijn tweede album bewijst Vinsta definitief zijn plaats in dit genre te hebben verdiend. Goeie nummers, uitstekende tempowisselingen, prima gitaarwerk en zowel de grunts als de cleane zang zijn top. Misschien onbekend in metalland maar dit zeker ten onrechte. Vinsta is gewoonweg een uitstekende (één persoons) band.

Bart Verlinde (85)

Trollmusic

Tracklist: 1. Ausklong 2. Weisse Deckn 3. Oafocha Loda 4. Raunocht 5. Fiachtn 6. Drei Deita 7. Tiafn 8. Einklong