GoatHawkBuffalo: Come To Temple

Ge├»nspireerd door bands als The Sword, Kyuss, Clutch en Corrosion Of Conformity werd de groovy sludge / doom band GoatHawkBuffalo oorspronkelijke opgericht in 2014, en bouwt in de huidige bezetting sinds 2017 aan de weg. De band combineert stoffige stoner elementen met bluesy aanvoelende soundscapes en overgiet ze met voldoende sausjes sludge waardoor je letterlijk doorheen geschud wordt van begin tot einde. Dit resulteerde eerder in de ep ‘Release The Beast’. Met het debuut ‘Come To Tempel’ zet de band eerder ingenomen stellingen verder in de verf. Met een oorverdovende mokerslag in het gezicht in de vorm van opener ‘Broken Whore’ legt de band de lat al direct heel hoog. En dan zijn we vertrokken voor een gevarieerde, maar vooral moddervette trip doorheen dorre landschappen met een donkere twist als kers op de taart. De Deense band spuwt doorheen de gehele plaat vuur, en gaat als een pletwals tekeer tot niets meer recht staat. Zo voelen: ‘Come To temple’, ‘Soil N Mud’ – met een zeer traag opbouwende intro – telkens opnieuw aan. GoatHawkBuffalo brengt eveneens wat spoken word in zijn nummers, telkens met een dreigende ondertoon om daarna verschroeiend hard en snel uit te halen. Zo voelen ‘Burried Alive’ en ‘Chuck’ aan als een losgeslagen meute buffels die een porselein winkel bestormen, tot niets meer overeind staat. De opwaartse gitaarritmes en de slijpintensiteit die we bij elke song ontdekken zorgen daardoor voor een aantal indrukwekkende hoogtepunten. Bij ‘Get Defensive’ voel je de woede, de energie en de agressie zelfs letterlijk door je adders stromen, waardoor de neiging ontstaat om ook prompt heilige huisjes omver te duwen. Knetterend wordt afgesloten met ‘Pound’. Weer zo een knaller van iets meer dan zes minuten die je verweesd doet achterblijven. Besluit: Voor een debuut plaat brengt GoatHawkBuffalo een zeer gevarieerde en moddervette plaat uit, die stoner en sludge invloeden zodanig met elkaar verbinden dat je hierop onmogelijk kunt en wil stilstaan. De band levert dan ook een gruizig en krachtig album af, dat ervoor zorgt dat je als aanhoorder compleet murw geslagen, in de hoek van de kamer achterblijft. Vooral is GoatHawkBuffalo dus een band die door middel van loeiende harde riffs en drum partijen en een vocale inbreng die aanvoelt alsof demonische wezens je hun mening in het gezicht spuwen, soms traag maar ook op een rauwe en harde wijze, er voor zorgend dat de haren op je armen recht komen van pure angst. En zo eten wij onze boterham stoner / sludge altijd het liefst.

Erik van Damme (80)

Independent Release

Tracklist: 1. Broken Whore 2. Come To Temple 3. Soil N Mud 4. The Ridge 5. Pretty Promise 6. Life Is Chaos 7. Buried Alive 8. Chuck 9. Get Defensive 10. Pound