Dorminn: Dorminn

Dorminn is een eenpersoonsproject met een wel heel eigenzinnig kijk op muziek. Eigenlijk brengt Dorminn dark ambient samen met black metal, maar doet dit aan de hand van akoestische instrumenten. Met de eigenzinnige klanken die hij daarmee produceert, probeert hij zich voor te stellen als een muzikale sjamaan. En als je er wikipedia op naslaat om te achterhalen wat een sjamaan werkelijk is of was, kom je tot volgende omschrijving: “een soort priester die in zijn gemeenschap de communicatie met de geestenwereld verzekert en magie aanwendt om zieken te genezen, voorspellingen te doen en gebeurtenissen onder controle te brengen.” Dorminn probeert je zo mee te nemen op zijn eigenzinnige tocht en doet op bepaalde momenten wat denken aan Myrkur en / of Heilung. Al is het ter ziele gegane Franse Moëvöt misschien een betere vergelijking daar Dorminn ook een nummer covert van Moëvöt. Zelf zijn we niet echt onder de indruk geraakt van het de vier tracks op dit album. Al moeten we er wel eerlijk bij zeggen dat er in elke track opnieuw fragmenten langs komen waar we ons wel in kunnen vinden. Zo is er bijvoorbeeld een beklijvend stuk in het derde nummer, ‘III’, met zang en sjamaanse ritmepatronen waar Dorminn ons probeert in trance te krijgen. Het afsluitende ‘Zurghtapre (Chant d’ éternité I)’, de cover van Moëvöt, is dan wel weer ons ding: eigenzinnig, en je tot in het bot rakend met mysterieuze zang en klanken. En eigenlijk zijn we benieuwd of Dorminn dit ook zou kunnen op een of ander festival. We denken hierbij in de eerste plaats aan HellFest waar acts als Heilung en Wardruna ook al overvolle tenten in de ban wisten te houden.

Luc Ghyselen (68)

Antiq Records

Tracklist: 1. I 2. II 3. III 4. Zurghtapre (Chant d’éternité I)