Midnight Force: Gododdin

Met ‘Gododdin’ is het uit Glasgow, Schotland afkomstige Midnight Force toe aan zijn tweede full-album. Midnight Force ontstond in 2016 en zorgde datzelfde jaar nog voor een demo en een ep. Een single in 2017 kondigde een eerste full-album aan: ‘Dunsinane’ (2018) deed wat rimpelingen ontstaan, vooral dan locaal, en nu is er de opvolger ‘Gododdin’. Het viertal – Brenden (bass), Pete (drums, backing vocals), Ansgar (gitaar) en John (vocals) – bedoelt het zeker heel goed. De heren kiezen ervoor om zich muzikaal uit te drukken aan de hand van een zeer traditionele mix van hard rock en heavy metal met historische of fantasy teksten. Niets nieuws dus onder de zon, en helaas geldt dit gegeven ook voor het materiaal dat we op dit tweede album terug horen. Acht tracks die bol staan van de clichés. Misschien wel een paar goede ideeën bevatten, maar uiteindelijk verzanden in een “dertien in een dozijn”-album. We zijn volledig akkoord: je moet niet vernieuwend uit de hoek komen om er uit te springen. Maar dan willen we wel een goed afgewerkt product horen. En dat verkrijgen we hier, helaas, niet. We kunnen ons nog vinden in de mooie basis van drums en bass, we kunnen een aantal ideeën smaken, de gitaar klinkt melodieus, maar … de vocalen kunnen ons absoluut niet boeien, we zoeken nog steeds tevergeefs naar een goede inventieve klinkende gitaarsolo, … én de productie is ook niet van het niveau die we gewoon zijn. Eigenlijk duurt het tot over halfweg, ‘Parthia’, dat we wat opwippen uit onze luie zetel (al mogen we niet te veel aandacht besteden aan het feit dat John wat hoge noten uit probeert en die allerminst haalt). En, laat ons eerlijk blijven, dit is echt wel veel te weinig om over naar huis te schrijven. Nee, sorry heren van Midnight Force, maar met deze ‘Gododdin’ kan je ons onmogelijk bekoren.

Luc Ghyselen (55)

Iron Shield Recordings ISR 086-19

Tracklist: 1. Eternal Emperor 2. The Doom Of Kiev 3. In Lindisfarne It Lay 4. Walls Of Acre 5. Parthia 6. Covenant 7. Over The Phantom Sea 8. Y Gododdin