Leah: Ancient Winter

‘Ancient Winter’ is reeds het derde album – de andere twee waren te lezen op een vorige incarnatie van MUSIKA – wat ik review van de Canadese zangeres Leah. Haar debuutalbum was goed zonder meer, haar vorig album, ‘The Quest’, was een pareltje in de wereld van de female metal. Op ‘Ancient Winter’ laat Leah echter de metal achterwege. Voor mij geen erg want ‘Ancient Winter’ is een heel mooie, ingetogen en rustige plaat geworden. Misschien nog wat vroeg, maar ideaal voor de Kerstperiode. Sommige nummers zijn inderdaad geïnspireerd door middeleeuwse Kerstliederen. De engelenzang van Leah maakt dit album top. Wat zingt deze dame mooi, helder en met zo veel gevoel. De luisteraar krijgt acht prima nummers voorgeschoteld om bij weg te dromen. Zweverige melodieën, atmosferische en feeërieke achtergrondmuziek gekruid met oude instrumenten zoals fluit, harp, viool en Uilleann pipes. En dat gespeeld door leden van Nightwish, Cellar Darling en Eluveitie, waardoor het album ook een grote dosis Keltische medieval troubadour en folk geluid krijgt. Eén van de mooiste, rustige albums van dit jaar. Dit album raakt je tot in je ziel; een ontroerend goed album. Je ziet de sneeuw al over de kerstbomen dwarrelen, de slee met de Kerstman getrokken door rendieren passeren in je fantasie. “Hohoho”: wat is dit een leuk en goed album.

Bart Verlinde (90)

Ex Cathedra Records EXC 001

Tracklist: 1. The Whole World Summons 2. Light Of The World 3. Upon Your Destiny 4. Redemption 5. The Messenger 6. Gaudete 7. Puer Natus 8. Noel Nouvelet