Marras: Where Light Comes To Die

Met een titel als ‘Where Light Comes To Die’ weet je eigenlijk reeds dat je geen “happy feel good” power metal kan verwachten, en dat is inderdaad ook zo. Het debuut van het Finse Marras laat een, voor mij persoonlijk althans, wat vreemde combinatie horen. Een aantal “intro’s” of tussenstukjes worden gebracht aan de hand van samples met verhalende teksten. We hebben het zo over ‘Prologi (Guidance)’, ‘Prologi (Faith)’, ‘Prologi (Damnation)’ en ‘Prologi (Desolation)’. Vier korte stukjes die, naar mijn persoonlijk smaak, de vaart uit het album halen en eigenlijk, maar opnieuw is dit een echt persoonlijke opinie, niet passen in het geheel. De overig zes tracks laten dan een volledig ander geluid horen. Donker, dreigend en agressief zijn dan beter als beschrijving van toepassing. ‘Overture Of The Lonely Journey’ is een instrumentaal stukje dat eigenlijk de toon uit zet. Dit is een atmosferisch stukje waar de duistere dreiging al in vervat is. Met ‘Lifeless Sculptures’ worden de kaarten echt op tafel gegooid: brutaal, agressief en vooral, boordevol haat. De vocalen worden in je gezicht gespuwd, terwijl het tempo hoog wordt gehouden. ‘Sea Of Tree’ wordt op datzelfde stramien gebracht, al kent het nummer wat korte atmosferische stukjes die worden omkaderd door immens agressief geweld en luid gebrul. ‘Transition Of The Lightless Path’ is opnieuw een instrumentaal stukje dat bombastisch en zeer zuiver klinkt. Je kan het beschouwen als intro op ‘Where Light Come To Die’, dat opnieuw vol venijn, haat, agressie en dreiging zit. Samen vormen die twee nummers, opnieuw naar mijn bescheiden persoonlijke menig, met voorsprong de sterkste momenten van het album. ‘Chamber Of Penance’ mag afsluiten en doet dit zoals de andere vol haat klinkende tracks aan een stevig en krachtig tempo en dit klinkt opnieuw een stuk minder chaotisch dan ‘Lifeless Sculptures’ en ‘Sea Of Tree’. Nog steeds kan ik mezelf niet echt verzoenen met de gebrachte vocalen, maar het mag wel, daar het best wel aansluit met de energieke en snelle tempo dat de heren brengen. Met drie geslaagde tracks op tien kan ik niet echt spreken van een geslaagd album. Naar mijn smaak had Marras er beter aan gedaan om die vier ‘Prologi’ ervan tussen uit te halen en te kiezen voor een zes tracks tellende ep die fanaten van pure duistere en vol haat gebrachte black metal volledig zouden omarmen. Nu denk ik dat er een aantal van die fanaten zullen afknappen op die vier ‘Prologi’.

Luc Ghyselen (55)

Spread Evil Productions

Tracklist: 1. Prologi (Guidance) 2. Overture Of The Lonely Journey 3. Lifeless Sculptures 4. Prologi (Faith) 5. Sea Of Tree 6. Prologi (Damnation) 7. Transition Of The Lightless Path 8. Where Light Come To Die 9. Prologi (Desolation) 10. Chamber Of Penance