Crashdiët, De Verlichte Geest.

Crashdiët, supports: Highride, The Cruel Intentions – 05/10/2019 – De Verlichte Geest, Roeselare.

Vijf oktober zal altijd een speciale dag blijven. Het was immers negen jaar geleden dat de toenmalige frontman van Gotthard, door een ongeluk, het leven liet. Op een dergelijke avond kan je eigenlijk niet anders dan dit met muziek herdenken.

Highride: Alhoewel er nog niet veel volk was, begonnen de heren van Highride stipt om 20u. De Zweedse sleaze/ punk band bestaat al sinds 2006 en in de huidige bezetting vinden we zanger / gitarist Peter Waljus, gitarist Mille Lithander, bassist Kriss Keyes en Nicke Rosell op drum. Ze brachten acht nummers, die ergens tussen sleaze, punk en hard rock gesitueerd zijn. In de handgeschreven setlist zagen we onder andere ‘Superstar Blind’ en ‘A Good Day To Die’, die als onbekende van deze band, best in de smaak vielen. De energieke set blijft gegrift in mijn geheugen dankzij een gedreven viertal.

The Cruel Intentions: De afspraak met het Noorse The Cruel Intentions is voor mij niet de eerste keer. Ik zag de heren in april van vorig jaar en in maart van dit jaar ook al. Al bij al veel, als je weet dat de band nog maar in 2015 opgericht werd. Telkens beginnen ze op een typische manier die ik bij geen enkele band terugvind. Ik moet elke keer overtuigd worden maar dat duurt slechts enkele nummers. De mimiek in het gezicht van zanger / gitarist Lizzy Devine spreekt boekdelen. De geschifte vocalist is het perfecte medicijn tegen een slecht humeur en samen met gitarist Kristian Solhaug, bassist Mats Wernerson en drummer Robin Nilsson zetten ze al vlug de tent op zijn kop. De gekende nummers, zoals ‘Fuck Yourself’, hadden ook deze keer veel succes: het lijkt wel te verbeteren na elk optreden. Op een mooi uitgeprinte setlist vonden we ook nog ‘Genie’s Got A Problem’, ‘Borderline Crazy’ en ‘Sick Adrenaline’ tegen. Leuk detail is dat ze daarna vermelden dat het ‘beertime’ was.

Crashdiët: De change-over naar Crashdiët nam iets meer tijd in beslag, omdat de drum bijna volledig verwisseld werd. Eigenaardig is dat de muziek intussen Gloria Estefan en Bananarama was. De heren zijn al sinds 2000 gestart en het succes bleef niet lang uit. We kwamen in elk geval in een speciale sfeer als ze op het podium kwamen. Na een lange intro, die tevens met veel rook van start ging, begonnen ze wild rond te springen. ‘Reptile’, de opener afkomstig van hun nieuwe album, was meteen raak. Krachtig en interactief met het publiek ging vocalist Gabriel Keys vlotjes van links naar rechts op het kleine podium. Verder brachten ook gitarist Martin Sweet, bassist Peter London en drummer Eric Young het beste van zichzelf in een sterke setlist. We kregen ook nog ‘Rust’, ‘Idiots’ en ‘In The Maze’ van hun recentste schijf, die afgewisseld werden met nummers uit hun vier eerder uitgebrachte albums. De “Idiots On Tour 2019” tour bracht de heren al in Nederland en Duitsland, maar een groot stuk van Europa ligt tot eind december nog op de heren te wachten.

Na een tof gevarieerd avondje kon ik de memorabele dag in schoonheid afsluiten toen ik ook nog een plectrum van Crashdiët kon bewonderen die ik in de loop van het optreden wist te bemachtigen. Dergelijke combinaties van bands leiden meer en meer tot volle zalen en dat stimuleert niet alleen de bands zelf, maar ook de organisatoren en vooral het publiek.

Met dank aan Lucas Aerbeydt.

Tekst en foto’s: Andy Maelstaf.