Profetus: The Sadness Of Time Passsing

Liefhebbers van funeral doom metal zullen ongetwijfeld in de handen wrijven met het nieuwe album van Profetus. Profetus werd opgestart in 2006 in het Finse Tampere. Enkel gitarist, vocalist en mastermind A. Mäkinen is er nog bij van de oorspronkelijke line-up, maar dat betekent niet dat Profetus enige muzikale koerswijziging heeft ondergaan. ‘The Sadness Of Time Passing’ is het derde full-album van het gezelschap en de fans hebben er vijf jaar geduld moeten voor hebben. Het album telt slechts vijf nummers, die samen een concept vormen over tijd en dood, maar is wel geod voor meer dan vijfenzestig minuten slepende, slome en trage doom klanken. Het vijftal dat tegenwoordig Profetus uitmaakt – naast A. Mäkinen is dat V. Kujansuu (drums), M. Mäkelä (gitaar, backing vocals), M. Nieminen (keyboards) en M. Saarikoski (gitaar) – kreeg nog wat extra steun van Eduardo P. Ocampa (synthesizers) en vocaliste Ana Carolina Ojeda (te horen tijdens ‘Northern Crown’ en ‘Tiarnia), beiden actief in Mourning Sun. Het zorgt voor een donkere en beklijvende sound die bij momenten overhelt naar het naargeestige. – Kan het anders als de heren het album hebben opgenomen in een blokhut in de Finse bossen waar volgens velen nog steeds de woudgeesten in rond dwalen? – Ben je op zoek naar duistere, langzaam op je gedachten in werkende zware muziek, dan ben je bij Profetus echt wel aan het juiste adres. Een straaltje zonneschijn of wat opgewekte klanken, zijn hier nergens, maar dan ook echt nergens, in de buurt. Zelf kunnen we wel op tijd en stond een stevige streep (funeral) doom verwerken, maar we moeten toch stellen dat meer dan één uur lang ondergedompeld worden in zo’n trage duisternis die je volledig omsluit ons toch iets te veel is. Maar ongetwijfeld zijn er fanaten die dit nog als “veel te kort” zullen bestempelen.

Luc Ghyselen (78)

Avantgarde Music

Tracklist: 1. The Sadness Of Time Passing 2. Nostalgia 3. Momentary Burial 4. Northern Crown 5. Tiarnia