Silent Call: Windows

Het zweedse progressive metal gezelschap van Silent Call werd in 2006 opgestart. Na een demo, op de markt gebracht datzelfde jaar, volgden nog drie knappe full-albums: ‘Creations From A Chosen Path’ (2008), ‘Greed’ (2010) en ‘Truth’s Redemption’ (2014). Terwijl je het eerste album nog in het vakje melodic metal kan onderbrengen, moet je beide andere albums eerder in het vakje progressive metal zetten. Toch was het voor velen een verrassing dat vocalist Andi Kravljaca had na dit derde album voor bekeken hield. In de persoon van Göran Nyström werd al vlug een waardige vervanger gevonden. Toch bleef het tot nu duren vooraleer Silent Call met nieuw werk op de proppen komt. Maar wat blijkt, dit dertien tracks tellend album, wordt aangekondigd als hun afscheidsalbum. En, laten we eerlijk zijn, dat zou toch spijtig zijn. We horen hier immers een goed op elkaar ingespeelde band, die dertien sterke composities aflevert met een pak tempo en ritmewisselingen, technische hoogstandjes op gitaar en keys die toch in het teken van de song staan, mooie drumpatronen, sturende bassen, én krachtige vocalen die hier perfect op aansluiten. Kortom, alles is voorhanden om van deze ‘Windows’ een succes te maken. Wij zijn er alvast rotsvast van overtuigd dat het kan, want vanaf de eerste tonen van opener ‘Faceless’ tot en met het slotakkoord van afsluiter ‘Eye Of Destruction’ hebben wij enorm genoten. Niet dat een van de tracks er echt bovenuit steekt, maar je krijgt een standvastig geheel van hoog niveau zonder ook maar een klein minder moment die je aandacht zou kunnen afleiden. Nee, de heren zorgen echt voor iets meer dan een uur uitstekende progressive metal die naast veel muziek van een pak meer gereputeerde bands mag staan. Het zou spijtig zijn als Silent Call hier voet bij stuk houdt en het daadwerkelijk voor bekeken houdt na dit zeer knappe vierde album.

Luc Ghyselen (85)

Rockshots Records

Tracklist: 1. Faceless 2. Soulshaker 3. Imprisoned In Flesh 4. Shifting Shape 5. Among The Ruins 6. Clouded Horizon 7. The Unknown 8. Hermetic 9. Shedding Skin 10. Damnation 11. Invisible 12. Bleeding Me Dry 13. Eye Of Destruction