Alfahanne: Atomvinter

Het Zweedse Alfahanne is er sinds 2010. Vier jaar later zorgde men voor een eerste full-album die een wat eigenzinnige mix liet horen van black metal, dark wave, gothic en punk. Nu is het gezelschap er terug met een nieuw full-album: ‘Atomvinter’. ‘Atomvinter’ wordt deels gebracht met teksten in de moedertaal en deels met Engelstalige teksten. Niet dat dit veel uitmaakt aan de donkere, wat ijzige sound van de heren. Het titelnummer, dat eerder reeds als single verkrijgbaar was, mag openen en zet meteen de toon. Het is een donker en krachtig nummer waarmee we een mooie inkijk kregen voor het full-album. De mix van black metal en vooral dark wave en gothic lijkt bij momenten dansbaar, maar komt evengoed dreigend over, zodat pure black metal adepten Alfahanne waarschijnlijk links zullen laten liggen. Ook de daaropvolgende nummers, ‘Lovers Against The World’ en ‘Ala Mot Alla’, liggen in dezelfde lijn. Met ‘A Place To Call Home (Ärla Boggie)’ slaan ze duidelijk de richting van dark wave / gothic in. Het is een rustiger nummer dat wel beklijvend blijft, maar waar de black metal elementen ver te zoeken zijn. Denk eerder richting Sisters Of Mercy en dergelijke. ‘Sluten Cirkel’ krijgt meer tempo mee, maar laat voornamelijk een dark wave / gothic rock sound horen. Een lijn die de heren doortrekken op de overige nummers op dit album en die we toch een beetje betreuren. Ook al omdat een aantal nummers toch sterk op elkaar lijken en ook de vocalen, naar onze smaak, te weinig variatie leveren. Daar onze voorkeur toch eerder naar black metal neigt, moeten we dan ook besluiten dat we iets meer hadden verwacht van deze nieuwe van Alfahanne. Vooral het feit dat de keyboards toch een heel prominente rol, zeker in het tweede deel van het album, opeisen in het geheel zorgt ervoor dat we niet volledig over de streep worden getrokken ondanks de toch wel donkere en best wel dreigende sound die het vijftal hier neerzet.

Luc Ghyselen (70)

Indie Recordings

Tracklist: 1. Atomvinter 2. Lovers Against The World 3. Alla Mot Alla 4. A Place To Call Home (Ärla Boggie) 5. Sluten Cirkel 6. Sakna Mig Som Om Jag Vore Död .7 The Heavy Burden 8. Himlen Kan Vänta 9. En Tight Knut