The Hu: The Gereg

The Hu mixt folk uit hun thuisland Mongolië met metal en dat levert een beklijvende groovy sound op. The Hu is een viertal uit Ulaanbaatar: Galbadrakh Tsendbaatar a.k.a. “Gala”(lead throat singing, morin khuur (een horsehead fiddle, een typisch Mongools snaar instrument met twee snaren)), Enkhasaikhan Batjargal a.k.a. “Enkush” (lead morin khuur, throat singing), Nyamjantsan Galsanjamts a.k.a. “Jaya” (mondharp, tsuur (een soort fluit), fluit, throat singing), Temuulen Naranbaatar a.k.a. “Temka” (topshur (een luit met twee of drie snaren), backing vocals). Tijdens live concerten komen daar dan vier extra mensen bij die voor de “metal sound” (bass, gitaar, drums, percussie) zorgen. ‘The Gereg’ is het eerste full-album van The Hu dat eerder in de V.S. al heel veel succes oogstte dankzij de singles die eerder op de markt kwamen en die dus de poort hebben open geduwd naar een deal met het toch wel befaamde label Eleven Seven Music. ‘Yuve Yuve Yu’ opent het album en doet dit in stijl. Een knap ritme zorgt voor een mooie groove en drive: je wordt meteen uitgenodigd om mee te springen, dansen, … Voeg daar die speciale vocalen aan toe en de mooie toetsen die hun folk instrumenten opwekken en je verkrijgt een eerste folk metal parel. Geen wonder dat men in de V.S. door deze eerste single reeds overstag ging. ‘Wolf Totem’ werd de tweede single en die deed het nog net iets beter. Kan het anders: een beklijvende sound, een knappe groove, die mysterieus klinkende ruwe vocalen. Het opzwepende ritme doet de rest. ‘The Great Chinggis Khaan’ is rustiger van aard. Misschien eerder een soort van luisterlied, maar opnieuw uiterst knap opgebouwd zodat een beklijvend geheel ontstaat dankzij de toch wel mysterieuze vocalen en speciaal klinkende muzikale aankleding. ‘Shoog Shoog’ opent met bizarre geluiden van een fluit alvorens de heren vocalen verder gaan met enkel drum / percussie begeleiding. Later vallen de overige instrument naadloos in: we zijn opnieuw vertrokken met een mooie groove. Daarna gaan de heren eigenlijk op hetzelfde elan verder. Verschillende tempo’s en ritmes duiken op om het geheel boeiend, beklijvend en opwindend te maken. De heren verliezen in ieder geval nergens de focus en ook als luisteraar blijft je aandacht vast plakken aan de toch wat mysterieus klinkende songs die, hoogstwaarschijnlijk, heel typisch zijn voor een pak bands uit Mongolië, maar waar wij, westerlingen, weinig, of toch veel minder, voeling mee hebben. Wij zijn alvast overtuigd van de kracht van dit album en denken dat The Hu ook live voor een knap concert kan tekenen.

Luc Ghyselen (85)

Eleven Seven Music

Tracklist: 1. Yuve Yuve Yu 2. Wolf Totem 3. The Great Chinggis Khaan 4. Shoog Shoog 5. The Legend Of Mother Swan 6. The Gereg 7. The Song Of Women 8. The Same 9. Shireg Shireg