IQ: Resistance

De Britse progband IQ is niet de meest bekende of populaire band in dit genre maar kan wel op een schare trouwe fans rekenen en bij de echte progfans is die band wel een begrip. Ergens logisch gezien het gigantisch repertoire wat deze band , opgericht in 1982, al heeft. Maar niet alleen de vele cd’s maar vooral de kwaliteit van hun muziek zorgt ervoor dat menige progfan benieuwd is naar dit album. Het was immers vijf jaar windstil bij de Britse band, na hun super album ‘The Road Of Bones’. De verwachtingen voor ‘Resistance’ waren dus hoog gespannen en IQ lost de verwachtingen zeker in. Het dubbelalbum ‘Resistance’ is weer een sterk album, met de ietwat unieke sound van deze band, de muzikale kwaliteit van topniveau en een feilloze productie. De eerste twee nummers, ‘A Missile’ en ‘Rise’, zijn twee pittige prognummers van de bovenste plank. Dan is het wachten op het vijftien minuten durende ‘For Another Lifetime’ om een nieuw hoogtepunt te horen. Een erg rustig begin, om dan gitaarwerk en lichte keyboards te horen die niet zouden misstaan op een Pink Floyd album. Een prachtig nummer met de nodige tempowisselingen, zeer veel zin voor melodie en prachtig gezongen. De tweede cd gaat op dit elan verder met ‘The Great Spirit Away’: nu krijgen we een song van tweeëntwintig minuten te horen maar die verveelt geen seconde. IQ op zijn best dus. Eindigen doet de band opnieuw met een ellenlang nummer (iets meer dan twintig minuten), ‘Fall Out’, maar alweer is dit een meesterwerkje. Met ‘Resistance’ doet IQ zijn reputatie als doorwinterde, kwaliteitsvolle progband alle eer aan. Voor echte progfans die zich graag door lange nummers worstelen om zo de schoonheid van de nummers te ontdekken.

Bart Verlinde (85)

GEP Records

Tracklist: CD 1: 1. A Missile 2. Rise 3. Stay Down 4. Alampandria 5. Shallow Bay 6. If Anything 7. For Another Lifetime / CD 2: 1. The Great Spirit Way 2. Fire And Security 3. Perfect Space 4. Fallout