Slow: VI – Dantalion

Ik blijf het een opvallend verschijnsel vinden: een pak Vlaamse metal bands die in Wallonië zo goed als onbekend zijn, maar ook een heel pak bands uit Wallonië en / of het Brusselse die in Vlaanderen zo goed als onbekend of toch miskend zijn. Die bands moeten dubbel zo hard knokken om over de taalgrens op een beetje erkenning te mogen rekenen. Zo timmert Slow, een project van ene Déhà uit Mons, al sinds 2007 aan een muzikale weg. Eerst zorgde de man met Slow (wat eigenlijk staat voor “Silence Lives Out/Over Whirpool”) voor een mix van ambient en drone maar gaandeweg verlegde Déhà (vocals, gitaar, drums) de muzikale koers naar een mix van funeral doom en atmospheric metal. Sinds 2017 wordt hij daarbij “geholpen” door bassiste Lore, die ook instaat voor het concept en de teksten. Met deze ‘VI – Dantalion’ is men aanbeland bij album nummer zes. Zo’n achtenzeventig minuten lang wordt je ondergedompeld in een beklijvende, intense en best wel duistere trip waar doom en atmosferische stukken de belangrijkste ingrediënten van uit maken. Dan weet je het al: laag gestemde gitaren en een slepend en traag tempo. Voeg daar dan een diepe, zware en dreigende stem aan toe en je bent in de juiste richting aan het denken. Vernieuwend? Absoluut niet, maar wel bijzonder intens en intrigerend zodat je aandacht de volledige rit vast gehouden wordt door dit duo dat onder de naam Slow zijn muzikale visie uitstippelt. Muziek die diep in je botten en ziel door stroomt en je onderbewustzijn met een ongemakkelijk gevoel opzadelt. Hier en daar komt een korte intense versnelling om de hoek kijken, maar die wordt even snel overrompeld door het donkere en dreigende dat het tempo dan opnieuw drukt en zwaarmoedig op de lever blijft liggen. Geen muziek dus voor mensen die het leven somber inzien en op zoek zijn naar wat zonneschijn. Wel muziek die somberheid en duisternis en je met een zwaar, drukkend gevoel opzadelt waardoor je toch wel even gaat nadenken over het jachtige en drukke leven in algemeen. Ja, ik ben best wel onder de indruk van dit zesde full-album van Slow.

Luc Ghyselen (82)

Code 666 code127

Tracklist: 1. Descente 2. Lueur 3. Géhenne 4. Futilité 5. Lacune 6. Incendiaire 7. Elégie