Les filles à l’honneur: 30 november.

Onder de noemer “Female Metal Voices Tour 2019” maken vijf female fronted bands een Europese tournee. Men maakt ook een tussenstop in WEXclub in het Waalse Marche-en-Famenne. En voor die gelegenheid hebben de organisatoren daar nog zes extra bands aan toegevoegd en presenteert men het geheel onder de noemer Les filles à l’honneur.

We zetten de bands even op een rijtje en geven MUSIKA-gewijs wat info.

*Kassoghta is een Zwitserse band die een mix brengt van melodic death metal en metalcore. Het gezelschap zag pas vorig jaar het levenslicht, maar kent eigenlijk wel een voorgeschiedenis die terug gaat tot 2013 als Deus Ex Machina. In 2018 werd een eerste full-album op de markt gebracht en die werd eerder dit jaar gevolgd door een single, ‘Kassoghta (The Call)’ – waarvan je ook een videoclip op het wereldwijde web –, en en een ep, ‘The Call’.

*Meridian4 is een Belgisch gezelschap dat een mix brengt van symphonic metal en progressive metal. De band werd in 2016 opgestart en zorgde eerder dit jar voor een allereerste werkstuk: de ep ‘Collateral’.

*Bleedskin is een Belgische death metal band uit de buurt van Andenne die sinds 2016 actief is. De discografie van het gezelschap telt voorlopig slechts een ep. ‘The Rotten One’ kwam in 2018 op de markt.

*Anwynn is een Belgische gezelschap dat voor een mix van progressive metal en symphonic metal staat. De band werd in 2007 opgestart en zorgde voor een tweetal demo’s, een full-album (‘Forbidden Songs’ (2012)), en een ep (‘Swords & Blood’). Wij, van MUSIKA, zagen de band onlangs nog aan het werk daar hoorden we dat een nieuw full-album er zit aan te komen. De nieuwe nummers klonken in ieder geval heel belovend.

*Lost In Grey is een Finse symphonic metal band die sinds 2013 aan een muzikale carrière bouwt. In 2017 werd het debuut, ‘The Grey Realms’, op de markt gebracht en eerder dit jaar was er dan ook het tweede full-album. ‘The Waste Land’ laat knap opgebouwde symphonic metal nummers horen waar een pak folk metal invloeden in waar te nemen zijn.

*For I Am King werd opgestart in 2013 in het Nederlandse Gouda. Het gezelschap staat voor een mix van melodic death metal en metalcore en heeft twee full-albums op de markt: ‘Daemons’ (2016) en ‘I’ (2018). Live staat de band garant voor een stevige en energieke show.

*Dictated is ook al een Nederlands gezelschap maar drukt zich muzikaal uit aan de hand van death metal. De band werd in 2006 opgestart als Stone Squad maar wijzigde al vlug de naam. Het gezelschap zorgde reeds voor drie full-albums waarvan ‘Phobos’ binnenkort de markt op komt. Het is meteen ook een cd-release-show.

*Forever Still komt uit Denemarken. Deze band werd in 2010 opgestart en zorgt voor een mix van alternative metal, hard rock en heavy metal. De discografie van het gezelschap telt reeds een drietal ep’s en twee full-albums waarvan ‘Breathe In Colors’ eerder dit jaar op de markt werd gebracht door Nuclear Blast.

*Spoil Engine is een Belgische band die in 2004 werd opgestart en voor een mix van melodic death metal en metalcore staat. Het gezelschap onderging reeds een pak wisselingen in de line-up zodat tegenwoordig enkel nog Steven “Gaze” Sanders er nog bij is van de originele line-up. De belangrijkste wijziging – dat vinden wij van MUSIKA alvast – was de vervanging van zanger Niek Tournois door de Nederlandse vocaliste Iris Goessens in 2015. Meteen waaide er een nieuwe fris wind door de band. Heel binnenkort, op 15 november om precies te zijn, verschijnt het nieuwe album van de band dat ‘Renaissance Noir’ zal heten. Je mag dus stellen dat ook voor Spoil Engine dit een cd-release-party wordt, al is de officiële release party op 16 november in Trax te Roeselare.

*Sirenia is de band die Morten Veland opstartte in 2001 nadat hij Tristania verliet. Met dit gezelschap zorgt hij voor een beklijvende mix van symphonic metal en gothic metal. De discografie van de band telt ondertussen negen full-albums waarvan ‘Arcane Astral Aeons’ dat vorig jaar op de markt kwam het meest recente is.

*Leaves’ Eyes is een Duitse symphonic metal band die heel geliefd is onder de fans van female fronted metal bands. De band staat dan ook steeds garant voor heel overtuigende en knap gebrachte shows. De band werd in 2003 opgestart met vocaliste Liv Kristine en de toenmalig line-up van Atrocity. Sinds 2016 is de Finse vocaliste Elina Siirala de frontvrouw. De band heeft o.a. zeven full-albums op de markt waarvan de meest recente, ‘Sign Of The Dragonhead’ (2018) met de huidige vocaliste.

Meer info omtrent deze show vind je op de facebookpagina van het evenement: https://www.facebook.com/events/wex/les-filles-%C3%A0-lhonneur-festival-5/517537172315050/

foto’s Leaves’ Eyes @ het Entrepot, Brugge, 2018: Erwin Poppe.