Vesperith: Vesperith

Wie Vesperith? Wat Vesperith? Vesperith is het instrument van Sariina Tani om haar “Experimental Audiovisual Mysticism” aan de wereld te openbaren. Sariina komt uit Finland en is zo’n spiritueel geïnspireerde kunstenares die je niet gaat kunnen vastpinnen aan één genre muziek laat staan aan één kunstvorm. Vergelijkingen met Sylvaine en Myrkur liggen voor de hand. Maar Vesperith bewijst één ding: dat de dames definitief op hun eigen manier een weg gevonden hebben in extreme metal genres of zeg maar in extreme muziek. Dit gelijknamige album is het eerste en wordt via Svart, wie anders, uitgebracht. Het eerste nummer, ‘The Magi’, zet meteen de toon. Er zijn parallellen met Wardruna of Heilung, maar evenzeer met de eerder genoemde artiesten. ‘Fractal Flesh’ klinkt als de soundtrack voor een apocalyps, maar aangezien ieder einde ook een begin is evengoed de soundtrack voor een geboorte. Spontaan moest ik denken aan vroege jaren negentig artiesten zoals Main, Seefeel, etc. totdat op een bepaald moment de geboorte (of voor de pessimisten het einde) zwaar geaborteerd wordt. Wat volgt is de sound van een post black metal band ala Vesperith. Dit is dan ook de enige keer op dit album dat je de aangeboden muziek mogelijks in een keurslijf gaat krijgen. Dit is zeker geen muziek voor de luisteraar die graag bevestigd wordt in zijn keuze door het aangeboden muzikale palet. Dit is muziek enkel voor luisteraars die openstaan voor iets nieuws en oordelen enkel en alleen op basis van wat ze horen. Dit is ook muziek die als het ware de soundtrack is van je verbeelding. ‘Refractions’ bijvoorbeeld klinkt als noise, maar als je aandachtig luistert ga je je er wel iets bij gaan voorstellen. Dit heeft deze muziek in zich. ‘Valohämärä’ trekt gewoon de lijn door of wat had je verwacht. Nee dit is geen metal, zelfs geen post metal, maar een soundscape, een hele mooie overigens. In die zin ligt de muziek dichter bij Heilung en Wardruna, maar het instrumentarium is hier volledig anders. In totaal krijg je zes bangelijk mooie nummers. Dit is echt muziek om naar te luisteren in een donkere kamer zonder gezelschap, zonder spijs of drank, zonder alles wat je kan afleiden van de muziek. Is het tijd om te sterven en herboren te worden, luister dan naar Vesperith. Je zal nooit meer dezelfde zijn.

Frederik Blieck (∞/∞) (84)

Svart Records

Tracklist: 1.The Magi 2.Fractal Flesh 3.Refractions 4.Valohämärä 5.Quitessence 6.Solar Flood