Moon Chamber: Lore Of The Land

Moon Chamber is een volledig nieuwe naam als band, maar de line-up bestaat wel uit doorgewinterde muzikanten die hun kunnen reeds lang bewezen hebben. Laten we beginnen met de vocalen. Achter de microfoon vinden we Marta Gabriel, een dame die een vocaal bereik heeft van meer dan dan vier octaven en die je misschien bekend is van Crystal Viper. Gitarist en de voornaamste componist van dit Moon Chamber is niemand minder dan Rob Bendelow. Een pak onder jullie zullen de naam wel kennen van de Britse heavy metal / progressive rock band Saracen. Op keyboards vinden we Paul Bradder (ook al Saracen). De ritmesectie bestaat dan uit drummer Andy Green (Pagan Altar) en Richard Bendelow (zoon van), al moeten we er wel bij vermelden dat Marta nog voor de basslijnen zorgde op het album. Dit eerste full-album, werd een tijdje terug al vooraf gegaan door een single. ‘Ravenmaster’ vind je ook op dit album terug, terwijl men daar als tweede nummer koos voor een nieuwe versie van Saracen’s ‘Crusader’. De single werd o.a. verkocht op het befaamde Keep It True-festival in Duitsland. Wat mag je verwachten van Moon Chamber? Schitterend opgebouwde nummers die een mix vormen van classic rock, hard rock en heavy metal: een beetje als Saracen met vrouwelijke vocalen. Opener ‘De Temporum Ratione’ zet meteen de toon. Een kort momentje van rust om dan meteen over te gaan tot de orde van de dag. Een prachtige opgebouwde song waar kracht en rust hand in hand gaan, waar men met tempo’s en ritmes speelt, waar de basis van bass en drums staat als een huis, waar keyboards en gitaarspel één verbluffend geheel vormen, waar een uitmuntende inventieve gitaarsolo zijn opwachting maakt en waar de vocalen krachtig en magistraal klinken in een hemelse schoonheid. Een opener om “u” tegen te zeggen. Maar ook de overige tracks mogen daar tegenover staan. Neem nu ‘Ravenmaster’ dat een mooie rustige intro kent met wat elementen uit folk (iets wat wel in meer nummers opduikt), om dan stilletjes aan kracht en tempo te winnen. Een nummer ook waar keys en gitaar schitterend op elkaar zijn afgestemd en waar de stem van Marta al even mooi schittert als in de overige tracks. Een rustige break met klassiek gitaarspel zet alles ingrediënten van de band nog eens extra in de verf: prachtige vocalen, schitterende opbouw, … Je weet het al: ik somde het allemaal al eerder op om het eerste nummer te gaan omschrijven. Kijk, ik weet het ook: echt vernieuwend is dit allemaal niet, maar de manier waarop de nummers hier worden opgebouwd, de prachtige vocalen en het sublieme gitaarwerk trekken me keer op keer over de streep. Liefhebbers van classic rock, hard rock en prille traditional heavy metal, die misschien ook een boontje hebben / hadden voor Saracen, moeten dit absoluut aan hun collectie toevoegen. Ik durf durf stellen dat Moon Chamber, zeker in dit subgenre, voor één van de albums van het jaar heeft gezorgd! Een debuut kan tellen!

Luc Ghyselen (95)

No Remorse Records

Tracklist: 1. De Temporum Ratione 2. Only 3. When Stakes Are High 4. Ravenmaster 5. We’ll Find A Way 6. The Nine Ladies 7. The Goddess And The Green Man 8. Crystal Wind 9. The Plague 10. Knight Errant (My Son)