Velvet Viper: The Pale Man Is Holding A Broken Heart

Velvet Viper is een van die bijna ontelbare Duitse bands die in het thuisland een pak naam en faam hebben opgebouwd, maar hier, in de lage landen, weinig tot geen potten breken. Velvet Viper werd in 1990 opgestart door vocaliste Jutta Weinhold en drummer Bubi The Schmied nadat hun vorige band, Zed Yago, werd ontbonden. Drie jaar later, na twee full-albums, viel het doek reeds over Velvet Viper. In 2017 achtte Jutta de tijd rijp om met een nieuwe line-up opnieuw van start te gaan om hun visie op traditional heavy metal te gaan verkondigen. Deze ‘The Pale Man Is Holding A Broken Heart’ is het vierde full-album onder de naam Velvet Viper. De cd-versie telt elf nummers, eentje meer dan de vinyl-versie. Met een korte instrumentale opener die je ook als intro kan beschouwen wordt het album afgetrapt. Het gezelschap laat zodoende nog niet in hun kaarten kijken. Vanaf ‘Götterdämmerung’ lijken de puzzelstukjes in elkaar te vallen: een stevige en krachtige sound met melodieuze gitaarlijnen en de krachtige zang van Jutta als aandachtstrekkers. Toch moeten we toegeven dat het gezelschap eigenlijk niets aan het genre toevoegt en dat wij bij elk nummer, hoewel alles vlot en krachtig klinkt, een beetje op onze honger blijven zitten. Onze gedachten blijven steken op “hebben we dit al niet eerder, en beter, gehoord?”. Bass en drums zorgen voor een solide zij het weinig spectaculaire basis. De riffs zijn krachtig, de gitaarsolo’s klinken goed en melodieus, maar steken er zeker niet echt bovenuit. En ook het vocale is goed te noemen, maar echt opvallen doet het stem timbre van Jutta niet. Voeg daaraan toe dat de songs goed werden opgebouwd maar allen een heel pak stukken bevatten waarvan we denken dat we die al eerder, en beter, hebben gehoord. Zodoende levert Velvet Viper met deze ‘The Pale Man Is Holding A Broken Heart’ een degelijk album af dat ons bij momenten wel echt bevalt, maar die ons, naar onze smaak, toch te weinig echt over de streep trekt om het album volmondig aan te raden. Liefhebbers van traditional heavy metal mogen hun oren te luisteren leggen.

Luc Ghyselen (72)

Massacre Records MASDP 1085

Tracklist: 1. Things Behind 2. Götterdämmerung 3. All By Yourself 4. One Eyed Ruler 5. Samson And Delilah 6. Confuse and Satisfy 7. Something Is Rotten 8. Keep Your Head Up 9. Hide Your Fire 10. The Wheel Has Come Full Circle 11. One Day