The Lautreamonts: Who Are You Wearing (ep)

The Lautreamonts zijn een speciaal geval. Hoeveel post-punk bands uit Brazilië kent u? Precies. The Lautreamonts bestaan uit songschrijver Hudson Barros en zangeres Martha F. Naar analogie met The Sisters Of Mercy heeft hun drumcomputer ook een naam, namelijk Mistress Avalanche. Hudson speelde vroeger in een hardcore band maar is duidelijk ook beïnvloed door gothic, new wave en post-punk uit de jaren tachtig. Ik bemerk dat niet alleen zij die het allemaal nog mochten meemaken toen, maar ook jongens en meisjes die erna geboren meestal grensoverschrijdend beïnvloed zijn. Of het nu punk, metal of post-punk is, het maakt niet uit. Hudson is zo iemand. Hij is de woordvoerder van de band en een spreekwoordelijke praatwaterval. Martha is eerder een introvert type en alhoewel het uithangbord van de band eerder opererend in de achtergrond naar de pers toe. De band is ondertussen bezig aan een Europese mini-toernee om hun debuut-ep aan de massa voor te stellen. ‘Who Are You Wearing’ is een vijf nummers tellende schijf met artwork dat aan Curve doet denken, m.a.w. very nineties. Het design klopt niet helemaal aangezien de cd-inleg ondersteboven staat, maar laat dat de pret niet bederven. ‘The Adequacy Waltz’ opent op geheel eigen wijze deze cd, hun preuve van bekwaamheid aan de wereld. Het nummer klinkt als een mix van new wave, post punk en shoegaze. De mix is meer dan in orde. Opvallendste bevinding is dat de stem van Martha goed in de mix zit en meer dan bevalt. Het geluid valt eigenlijk alleen maar te omschrijven als een puzzel van allerlei invloeden, die je onrechtstreeks herkent, maar niet meer dan dat. Er zit wel degelijk homogeniteit in de songs alhoewel ze vrij divers klinken. De cover van ‘Black Sabbath’ is, laat ons stellen, het geadopteerde familielid als deze ep een familie zou zijn. Wel knap gedaan hoe ze van ‘Black Sabbath’ een ander nummer maken. Live transformeren ze ook wel eens Faith No More tot iets wat er vaag nog verwantschap mee heeft. Ik denk dat Mike Patton het wel OK zou vinden. En misschien horen ze zelfs thuis op een label als Ipecac. ‘Who Are You Wearing’ is een mooie kennismaking met The Lautreamonts. De start is goed genomen. Nu is het een kwestie van het geluid te laten evolueren en daarbij zou het mooi zijn indien het toekomstige oeuvre voeling behoudt met metal terwijl het zijn eigenzinnige weg op gaat.

Frederik Blieck (80)

Independent Release

Tracklist: 1. The Adequacy Waltz 2. Who We Were 3. Drinksin+Truthsout 4. The Ones He Wore 5. Black Sabbath