Cranial: Alternate Endings

De Duitse atmosferische sludge metal band Cranial timmert sinds 2014 aan de weg. Na de ep ‘Dark Ends’ bleek het debuut ‘Dark Towers / Bright Lights’ een mijlpaal te zijn binnen dat typische sludge metal gebeuren. De band houdt niet van korte songs, vandaar dat op dat debuut de duurtijd gemiddeld meer dan tien minuten bedraagt. Op de nieuwste schijf ‘Alernate Endings’ doet Cranial daar een paar schelpjes bovenop. De eerste song, ‘Faint Voice’, klokt namelijk af op iets meer dan eenentwintig minuten. Cranial doet een Helse put open, en drijft je door het brengen van intensieve en donkere chaos, tot een punt van waanzin. Er zit zoveel tempowisseling en variatie op deze song dat je die duisternis gewoon ondergaat. Niet per se omdat je dat wil, vooral omdat je niet anders kunt. Want de bijzonder verschroeiende lijnen die worden uitgetekend hebben een hypnotiserende inwerking op uw gemoed, waardoor je letterlijk wordt meegesleurd in de verwoestende wervelstormen die de band je aanbiedt. Op dat elan blijft de band trouwens doorgaan op ‘Unceasing Lack’. Weer zo een rollercoaster rit van meer dan elf minuten. Er lijkt geen einde te komen aan de voornoemde golven van waanzin waarin Cranial je onderdompelt, want ook het acht minuten lange ‘Burning Bridges’ is zo een klepper die je van de eerste seconde tot de laatste gewoon omver zal blazen. Afsluiten doet Cranial met weer een zwaar op de maag liggende biefstuk van meer dan vijftien minuten lang: ‘Holistic Figure’. Besluit: Cranial biedt de luisteraar zeer bewust geen gemakkelijk brok vlees aan. Je moet er een zekere inspanning voor doen. Eens je in die intensieve tsunami bent aanbeland, is een weg terug onmogelijk. Best kun je deze schijf gewoon ondergaan, zonder daar teveel bij na te denken. Als je wakker wordt uit die nachtmerrie voel je rillingen over je rug lopen, terwijl je baadt in het angstzweet. ‘Alternate Endings’ is dan ook niet bestemd voor tere zieltjes, maar voor muziekliefhebbers die graag demonen uit hun grootste nachtmerrie strak in de ogen kijken. Dat alles quasi instrumentaal wordt gebracht, is een extra pluspunt aan deze schijf. Nergens mis je een vocale inbreng, zo intens voelen de songs aan. En dat is toch zeer opmerkelijk. Op de koop toe is deze plaat zeer verslavend. Want Cranial biedt op deze plaat zoveel variatie aan dat de doortocht naar die donkere zijde van je ziel snel voorbij is, en je dat nog eens wil meemaken tot je compleet murw geslagen zelf waanzinnig bent geworden.

Erik van Damme (80)

Sludgelord Records

Tracklist: 1. Faint Voice 2. Unceasing Lack 3. Burning Bridges 4. Holistic Figure