Gentihaa: Reverse Entropy

Achter de band Gentihaa zit gitarist / componist George “Valgran” Giannopoulos die het eerder probeerde onder de naam Enochian en Collision Zero. Met Gentihaa neemt hij een nieuwe stap en zet hij zijn visie neer op dark metal die hier bestaat uit een mix van symphonic death metal, symphonic black metal en melodic metal die wat raakvlakken vertoont met Dimmu Borgir. Toch heeft Gentihaa wel een eigen sound daar het aspect melodic metal hier overduidelijk ook een grote rol speelt. Het orkestrale (lees: bombastische) is hier minder uitgesproken terwijl ook het vocale een stuk toegankelijker is dan bij het Noorse gezelschap. Na een korte instrumentale opener, ‘Serum’, gaat het werkelijk van start met het mooi opgebouwde ‘Empathy’, dat meteen een blauwdruk lijkt voor de overige nummers op dit album. Veel orkestrale lagen (Bob Katsonis is hier vooral verantwoordelijk voor), mooie drumpatronen, krachtige riffs, melodieuze gitaarsolo’s en stevige krachtige vocalen die switchen tussen licht death metal gekrijs en rauwere black metal vocalen zonder de cleane vocalen te vergeten. Op twee nummers, ‘Command’ en ‘Singularity’, is Tom Englund (Evergrey) te horen, maar een echt spectaculaire wijziging in de sound levert dit niet op, al zijn het wel twee nummers geworden waarin de band wat meer speelt met wisselingen in tempo en kracht. We moeten dan ook stellen dat Gentihaa een degelijk tot goed album heeft afgeleverd dat vooral liefhebbers van het genre kan aanspreken. Of dit echter voldoende zal zijn om een grootse muzikale mee op te bouwen, laten we voorlopig in het midden.

Luc Ghyselen (75)

Symmetric Records

Tracklist: 1. Serum 2. Empathy 3. Vision 4. Metamorphosis 5. Alpha 6. Beyond 7. Command 8. Mastery 9. Singularity