Sur Austru: Metheahna Timpurilor

Dat de naam en de titel van dit album onbegrijpelijk klinkt is logisch: dit is namelijk Roemeens. Uit de assen van Negura Bunget is immers Sur Austru ontstaan. Sur Austru brengt een heerlijke mix van black metal met folk, doom en melodische black metal en avantgarde. Het spreekt voor zich dat deze mix een zeer specifieke, niet alledaagse sound teweegbrengt. En ik ben er zot van!!! Misschien niet echt taal om op een review neer te pennen maar ik vind dit zo verdomd goed. Het openingsnummer ‘De Dincolo de Munte’ begint met fluit en koorzang (geniale start van dit album) gevolgd door rustig gitaar getokkel en hemels mooie zang om dan ietsjes te verruwen en we horen voor het eerst lichte grunt. Zelfs op de sneller, hardere, stukken wordt dit nummer doorspekt door een of andere Roemeense fluit. ‘Puhoaielor’ begint met koebellen, zalig, om dan uit te monden in een stevig doom / black metal nummer. ‘Mistuind’ begint erg zweverig met strakke drums, om dan over te gaan naar een doomy sound met afwisselend grunt en cleane zang. Je ziet jezelf al rondwaren in de Transylviaanse wouden en bergen. De alomtegenwoordige fluit geeft een extra dimensie aan dit sublieme nummer. Verder alleen maar goede nummers waaronder ‘Bradul Cerbului’ met een mooie mix van folk en black metal. Het imponerende elf minuten durende ‘Dor Austru’: een heerlijk melodisch black metal nummer met geweldige tempowisselingen en schitterende rustige stukken. Tot slot krijgen we nog ‘Jabracie’: een pittig maar erg aangenaam in de oren klinkend nummer met riffs waar je niet kan bij stil zitten. Man, man is dit een goede schijf. Wat een ontdekking. De mix van diverse stijlen is uniek en wonderbaarlijk mooi en de constante afwisseling zorgt ervoor dat fans van zowel het hardere, snelle, ruige werk als die van het tragere, meer melodische werk hier hun gading zullen in vinden. Topklasse !!!

Bart Verlinde (95)

Avantgarde Music

Tracklist: 1. De Dincolo de munte 2. Puhoaielor 3. Mistuind 4. Bradul Cerbului 5. Jale 6. Dor Austru 7. In Timp Vernal 8. Jabracie