Sathamel: Horror Vacui

Sathamel is een Britse band die sinds 2012 aan een muzikale carrière timmert. Eerst nog als Sheol, maar sinds 2013 als Sathamel. Aan dit full-album gingen reeds een demo (2013), een ep (‘Sathamel’ (2015)), een live-album (‘Live At Blackwood (2016)) en een single (‘Great Mass’ (2017)) vooraf. De heren citeren Behemoth, Marduk, Deicide en Hate als voornaamste inspiratiebronnen en ook wij kunnen ons daarin vinden. De mix van black metal en death metal doet ons vooral denken aan Hate en Behemoth en straalt dus een pak ruwe en rauwe agressie en kracht uit. Ook op tekstueel vlak zitten de heren van Sathamel in dezelfde richting: occultisme en anti-religie. Op deze ‘Horror Vacui’ levert dit negen nummers op. ‘Libera Me’ opent eerder aarzelend. Wat piano met wat eigenzinnige geluiden vormen de intro naar een gedreven tempo waarin zwartgeblakerde dreigende vocalen hun opwachting maken. Meteen een nummer dat ons bij de lurven vat en ons diep meetrekt in de sound die Sathamel voor ogen heeft. Het titelnummer opent meteen krachtig en dreigend. Het tempo wordt een ietsje hoger gelegd zonder melodie uit het oog te verliezen. Mooie ritme en tempowisselingen zorgen voor variatie in een dreigende, donkere sfeer. Het gebalde ‘Raise From Ash’ zet, op gebied van tempo alvast, nog een tandje bij. De rauwe vocalen zorgen voor de gepaste sfeer, terwijl de heren muzikaal stevig en krachtig van jetje geven met een dreigend geluid. De heren lijken hun sound gevonden te hebben en met ‘A New Age Of Lycanthropy’ bevestigt men: een mooi opgebouwde track met elementen black metal en death metal die naadloos samensmelten en een donkere en dreigende sfeer oproepen. Wisselingen in tempo en ritme, én de rauwe vocalen zorgen er voor dat je aandacht nergens de kans heeft om te verslappen. Ook de overige tracks op deze ‘Horror Vacui’ blijven bevestigen zodat we na een goede veertig minuten met een heel goed gevoel terugblikken op deze ‘Horror Vacui’ van Sathamel. Meteen een band die we van wat dichterbij zullen checken.

Luc Ghyselen (85)

Independent release

Tracklist: 1. Libera Me 2. Horror Vacui 3. Raise Flame From Ash 4. A New Age Of Lycanthropy 5. The Devil’s Hand 6. Whispers Of A Husk 7. Świt 8. There Where Is No Time 9. Of Spilled Wine And Broken Glass