Netherbird: Into The Vast Uncharted

Netherbird is terug met hun vijfde plaat, maar eigenlijk zijn ze nooit weggeweest. Dit oerdegelijke Zweedse black metal ensemble brengt om de drie jaar een plaat uit waarvan je zeker bent dat ze niet gaat ontgoochelen. Netherbird is ondertussen een vaste waarde in de subtop. Door het aantrekken van drummer Fredrik Andersson en het veranderen van platenfirma (van Black Lodge naar Eisenwald) kreeg de band waarschijnlijk nieuwe impulsen. Er werd gekozen voor Hiili Hiilesmaa als producer en Dan Swano voor de mastering. Dergelijke kwaliteit zou logischerwijze moeten leiden tot een goed album. Met de keuze voor een beperkt aantal nummers verwacht je dan ook meteen zeven kleppers van formaat. Op het eerste gehoor worden de verwachtingen volledig ingelost. Netherbird beheerst volledig de kunde om black metal te verrijken met andere genres. Dit leidt tot nummers boordevol energie, variatie, intensiteit en bovenal veel melodie. Om hier zomaar een favoriet nummer uit te pikken is een moeilijke opgave. Netherbird heeft een duidelijke sound, die nu geperfectioneerd werd. De variatie is er, maar subtiel. Netherbird is een groep die stilaan groeit en er nu ook een pak fans zal bij krijgen op basis van regelmaat in de kwaliteit. Dit is een perfect luisteralbum, maar live zal dit ongetwijfeld zorgen voor een onderhoudende set en een bruisende moshpit. Dit zou moeten volstaan.

Frederik Blieck (80)

Eisenwald

Tracklist: 1. Saturnine Ancestry 2. Harvest The Stars 3. Mercury Skies 4. Lunar Pendulum 5. Eventide Evangel 6. The Obsidian White 7. Nexus Of Unlight