Hot Breath: Hot Breath (ep)

Na dertig seconden wist ik het al. Dit wordt een geweldig album en Hot Breath is een geweldige band. Ofwel moet het zijn dat openingsnummer, ‘Still Not Dead’, een ongelooflijke toevalstreffer is. Een treffer is het zeker want alvorens naar het tweede nummer over te schakelen heb ik het zeker vier keer laten draaien. Tweede nummer, ‘Maniac’, op dit mini-album is goed maar niet van hetzelfde niveau als ‘Still Not Dead’. Maar goed, misschien moeten we toch maar even deze nieuwe band introduceren. Zangeres Jenna en drummer Jimi spelen in Honeymoon Disease. Wat de verschijning in Hot Breath voor gevolgen heeft voor Honeymoon Disease daarvoor moet ik spijtig genoeg in het duister tasten. Tegenwoordig wisselen muzikanten van band als van onderbroek of spelen ze in meerdere bands. Alles kan en mag. Dus laat ons maar concentreren op de muziek van Hot Breath. Derde nummer, ‘1.000 Miles’, blijft hangen. ‘Got It All’ is één en al cliché, maar dan van hoge kwaliteit: aanstekelijk als het griepvirus in schoollokaal vol leerlingen. Dit nummer heeft je meteen zin om een potje te headbangen, zelfs na een zware avond. ‘Slight Air’ is wat meer ingehouden, maar niet voldoende om me zelf in te houden. Het hoofd schudt goedkeurend mee. ‘What You Reap’ is de laatste muzikale eruptie op dit album en trek gewoon de kwaliteitslijn door tot de laatste seconde. Hou je van klassieke rifs, van mooie vrouwelijke rock vocals, van headbangen, van een portie vuur in je rock … dan is Hot Breath wat je nodig hebt. Zweden is nog een coole band rijker en ik een paar euros armer. The Lizzies, Night Viper en Christian Mistress hebben er een toffe collega bij.

Frederik Blieck (87)

The Sign Records

Tracklist: 1. Still Not Dead 2. Maniac 3. 1.000 Miles 4. Got It All 5. Slight Air 6. What You Reap