Ark Ascent: Downfall

‘Downfall’ is het debuut van Ark Ascent, een progressive metal band met een ervaren line-up. Vocalist Rogue Marechal ken je misschien van Shadowkeep. Bassist Andrea Arcanegli (DGM) en drummer Michael Brush (Sirenia) kennen ook al een tijdlang het klappen van de zweep. Op gitaar vinden we Jack Kirby. En dan zijn er nog een paar gastbijdrages: Rich Hinks (bass op ‘The End Of Time), Tim Hall (keyboard solo op ‘The End Of Time’) en Katia Filipovic (piano op ‘Point Of No Return’, ‘Farewell’ en ‘The End Of Time’). Het gezelschap zorgt zo voor elf nummer technisch hoogstaand luisterplezier als je houdt van progressive metal. Dan weet je reeds een beetje wat je allemaal kan en mag verwachten: knappe drumpatronen in verschillende ritmes en tempo’s, mooi uitgebouwde pulserende basslijnen, superbe vingervlugge en flitsende gitaarsolo’s, én krachtige soepele vocalen. Piano en keyboards die hier en daar opduiken zorgen voor een vollere sound, al worden die niet echt gemist tijdens de overige nummers. Elk nummer is trouwens knap opgebouwd en gearrangeerd. – Kan dit eigenlijk anders met door de wol geverfde muzikanten in dit (sub)genre? – Toch vinden we een aantal minpuntjes, al is dit eigenlijk wat kritiek leveren om kritiek te leveren. Zo komen een aantal kortere nummers langs die je bijna als intermezzo’s kan beschouwen, maar die, naar onze smaak de flow wat uit het album halen. We hebben het hier over ‘Farewell’ (een rustpunt met piano en vocals), ‘Ascension’ (rustig gitaarwerk met keyboard ondersteuning) en ‘Closer To Heaven’ (opnieuw rust brengend gitaarspel en zalvende vocalen). Daar tegenover staan de overige tracks die ons stuk voor stuk wel bevallen. Vooral het afsluitende ‘The End Of Time’ is een mooi opgebouwd werkstuk geworden dat je meer dan dertien minuten intens muzikaal plezier oplevert met tal van tempo en ritme wisselingen: precies zoals je als liefhebber van progressive metal mag verwachten. Ark Ascent mag dan wel een nieuwe naam in de muziekwereld zijn, dit debuut zet hen meteen op de kaart en mag je, indien je fan bent van het (sub)genre meteen op je boodschappenlijstje zetten.

Luc Ghyselen (85)

Ascent Records

Tracklist 1. Arrival 2. Point Of No Return 3. Sanctuary 4. Darkest Hour 5. Farewell 6. Downfall 7. Ascension 8. Innocence Lost 9. The Aftermath 10. Closer To Heaven 11. The End Of Time