Black Star Riders: Another State Of Grace

Black Star Riders werd in 2012 opgestart toen het vijftal dat toen Thin Lizzy uitmaakte nieuw werk wilde uitbrengen, maar dat liever deed onder een andere naam. Black Star Riders was geboren en bestond uit Ricky Warwick (lead vocals, gitaar, akoestische gitaar), Scott Gorham (gitaar, backing vocals), Marco Mendoza (bass), Jimmy DeGrasso (drums) en Damon Johnson (gitaar, backing vocals). Lang hield deze line-up niet stand want eerst Marco (2014) en later Jimmy (2017) gaven er de brui aan en werden vervangen door respectievelijk Robbie Crane en Chad Szeliga. Drie full-albums zagen ondertussen het levenslicht en die liggen eigenlijk perfect in het verlengde van wat Thin Lizzy op de markt bracht: een mix van classic rock, hard rock, melodic rock met wat minieme accenten folk. Vorig jaar verliet dan ook Damon de band en na een stevige zoektocht werd Christian Martucci zijn vervanger. Zo is het vijftal weer compleet en werd deze ‘Another State Of Grace’ ingeblikt. Fans van de band, en van Thin Lizzy, kunnen op beide oren slapen en dit vierde full-album blindelings aan hun collectie toevoegen: ze zullen, honderd procent zeker weten, niet ontgoocheld worden. ‘Another State Of Grace’ telt tien knap opgebouwde nummers die opnieuw alle eerder opgesomde ingrediĆ«nten bevatten. Elk nummer rockt mooi weg zonder de aandacht voor melodie te verliezen. Bass en drums zorgen voor de solide klokvaste fundering, het gitaarspel is vlot, ritmisch en melodieus, en de vocalen van Ricky zijn, in een woord, perfect. Dat die nu en dan wat extra ondersteuning krijgen van backing vocals zorgt ervoor dat je de stem van Ricky nog meer naar waarde weet te schatten. Voeg daar dan de mooie gitaarsolo’s aan toe en elke rechtgeaarde liefhebber van classic rock / hard rock zal hier zijn / haar gading vinden. Pearl Aday, dochter van Meatloaf, is als vocaliste te horen tijdens ‘What Will It Take’, maar een echte meerwaarde vinden we dit niet. Voor het overige hebben we hier niets op aan te merken en laten we ‘Another State Of Grace’ hier nog eens zijn rondjes draaien.

Luc Ghyselen (82)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Tonight The Moonlight Let Me Down 2. Another State Of Grace 3. Ain’t The End Of The World 4. Underneath The Afterglow 5. Soldier In The Ghetto 6. Why Do You Love Your Guns 7. Standing In The Line Of Fire 8. What Will It Take 9. In The Shadow Of the War Machine 10. Poisoned Heart