Pyramido: Fem

Pyramido is een Zweedse doom / sludge metal band die sinds 2006 actief is. En, heel eerlijk, wij hadden nog nooit van dit gezelschap gehoord. Toch is ‘Fem’ reeds het vijfde full-album van de heren. Maar na een aantal luisterbeurten van deze zes tracks tellend ‘Fem’, kunnen we alvast besluiten dat we er niet echt rouwig om zijn dat we nog nooit van Pyramido hadden gehoord. De heren zorgen inderdaad voor laag gestemde gitaren, dreunende drumpatronen en pulserende bassen: precies zoals het hoort in het (sub)genre. De vocalen passend ar eigenlijk wel bij: die klinken immers zwaar, diep, donker en zelfs wat dreigend. Af komt dit laatste omdat we er geen snars hebben van begrepen? De heren pakken immers uit met teksten in hun moedertaal, althans dat vermoeden we toch. Minderwaardig of slecht gaan we dit zeker niet noemen, maar het klinkt ons allemaal toch heel gewoontjes in de oren. Spitsvondige vernieuwingen zijn duidelijk niet aan Pyramido besteed en na een paar nummers hebben we het eigenlijk wel gehad met het vrij monotone gedreun. Ook de vocalen veranderen daar niet aan. We moeten zelfs eerlijk durven toegeven dat het stem timbre van de man achter de microfoon, Ronnie Källbäck, ons niet echt ligt. Dit zorgt er dan natuurlijk voor dat de zes tracks op deze ‘Fem’ al vlug tot de vergetelheid zullen horen en dat we binnenkort diep in ons geheugen zullen moeten graven waarvoor Pyramido precies staat.

Luc Ghyselen (60)

The Sign Records

Tracklist: 1. Född till att springa 2. Levande döda 3. Utvägen 4. Fänrik källbacks sägner 5. Insikten 6. Fem