Fear Of Domination: Metanoia

Het Finse Fear Of Domination is een nobele onbekende in deze regionen. Nochtans bestaat de band al dertien jaar en hebben ze ondertussen vijf albums, elf singles en twee demo’s op de wereld losgelaten. Het feit dat we tot op heden weinig of niets hoorden van de band, hoeft geenszins iets te zeggen over de kwaliteit van de band. Dagelijks nog worden we geconfronteerd met schitterend materiaal van bands die ons tot op heden niet bereikten. De stijl van Fear Of Domination mag je omschrijven als melodic death metal geïnjecteerd met industrial en met de nadruk op groove en melodie. Al meteen heb je je het gevoel van “ik heb dit al eens gehoord”. Dit kan positief zijn, zeg maar “instant catchiness”, maar het kan evengoed slecht uitpakken in de zin van “niets nieuws”. Opener ‘Dance With The Devil’ blijft meteen in het hoofd rondwaren. ‘Obsession’ is OK, maar niets meer. Single ‘Face Of Pain’ is dan weer op niveau. Wat er echt uitspringt bij Fear Of Domination is de furieuze gitaren, de avontuurlijke keyboards en het samenspel tussen de vocals van Sara Strömmer en Saku Solin. Saku is er al bij vanaf het begin. Voor Sara, voorheen zangeres bij End Of Aeon, is ‘Metanoia’ het debuut. ‘Sick And Beautiful’ mag er ook wezen. ‘Shame’ sluit de eerste helft van het album af in stijl. Mooi is de variatie tussen de nummers zonder dat de band haar identiteit verloochent. Met ‘Lie’ zijn we toe aan de rest van het album. Dit nummer heeft een hoog “catchiness”-gehalte. ‘We Dominate’ trekt de lijn door. En geleidelijk aan begin ik dit een geweldige band en album te vinden. Ik denk dat voor fans van Aeverium, Metalite, Sinheresy en / of Amaranthe deze band zeker de moeite loont om eens te checken. ‘The Last Call’ is van het zelfde laken een kwaliteitsbroek. ‘Mindshifter’ opent met een coole syntlijn, gevolgd door de betoverende vocals van Sara. Lekker nummertje. ‘Ruin’ sluit het album af, beginnende met een traag creepy gitaarriffje en de doomy vocals van Saku, waarna een smekerige Sara invalt. Je verwacht elk moment een eruptie van drums en gitaren, maar het moment lijkt alsmaar uitgesteld te worden tot … (de rest gaan we lekker niet verraden). Voor zij die er na ‘Ruin’ nog niet genoeg van hebben, kan ik alleen maar de speciale versie van ‘Metanoia’ aanraden waarbij je vorig album Atlas er gewoon gratis bij krijgt. Helaas was dit niet bijgeleverd bij mijn download, wat me dan weer het excuus biedt om het album asap aan te schaffen. Fear Of Domination is een verrijking. Ik zou niet meer zonder kunnen. En ik zou ze graag eens aan het werk zien. Ze zien er bovendien geweldig uit met hun make-up of is het corpse paint en Sara, die ziet er echt yummy uit met haar paarse haren. Mijn excuses als dit een beetje sexistisch klinkt, maar ik ben ook maar en mens van vlees en bloed en niet ongevoelig voor een dame die er goed én speciaal uitziet.

Frederik Blieck (80)

Out Of Line Music

Tracklist: 1. Dance With The Devil 2. Obsession 3. Face Of Pain 4. Sick And Beautiful 5. Shame 6. Lie 7. We Dominate 8. The Last Call 9. Mindshifter 10. Ruin