Mystery Blue: 8Red

Het Franse heavy metal gezelschap Mystery Blue ontstond in 1978 om er na twee full-albums de brui aan te geven in 1989. Maar gitarist “Frenzy” Phillippon vond dat dit niet het einde mocht betekenen van Mystery Blue en in 1995 zorgde hij voor een come-back met een nieuwe line-up met als grootste verrassing de krachtige vocalen van Nathalie Geyer. Intussen zijn we weer heel wat jaartjes verder en is Mystery Blue nog steeds een feit. En ondanks nog wat wijzigingen in de line-up is de band nu sedert die heropstart aan zijn zesde album. ‘8Red’ is dus het achtste full-album geworden van deze heavy metal / true metal band. ‘Hatred’ mag openen en doet dit niet onaardig: krachtig, stevig en toch melodieus met voldoende “meebrulgehalte” om het aanstekelijk te houden. Toch is het even wennen aan de vocale capriolen van Nathalie die hier verschillende intonaties uitprobeert. Spijtig genoeg blijken ze niet allen te werken naar onze smaak. Maar, geen nood, vanaf ‘One Shot’ komen die stemmenwisselingen zo goed als niet meer aan bod en dan kunnen we haar krachtige, cleane vocalen best wel waarderen. Vooral ook omdat ze mooi ingeburgerd zitten in de stevige en krachtige sound van het gezelschap. Nee, Mystery Blue is niet vernieuwend, maar wel oerdegelijk, goed en krachtig. Er valt nu en dan een knipoog richting Manowar te bespeuren, terwijl heel wat van de refreinen uit nodigen om mee te brullen. Voeg daaraan toe dat je ook op tijd en stond je luchtgitaar wil omgorden en je begrijpt dat ‘8Red’ van Mystery Blue ons eigenlijk goed is bevallen. Geen van de tien nummers steekt er echt bovenuit, en met uitzondering van de, naar onze smaak, wat valse start, vonden we verder geen andere mindere nummers meer. Indien je ons werkelijk vraagt naar onze favoriet, dan kiezen we voor het gedreven en energiek gebrachte ‘Vilkings Of Modern Times’. Maar goed, een “must have” is dit niet, maar indien je van oerdegelijke en eerlijke true metal houdt, is dit album best wel je zuur verdiende euro’s waard.

Luc Ghyselen (80)

Massacre Records MASCD 1095

Tracklist: 1. Hatred 2. One Shot 3. Killing Innocence 4. Throwaway Society 5. Vikings Of Modern Times 6. Final Fight 7. Legions Of Metal 8. Beast Within 9. Earth Without Humans 10. Introspection