Wolcensmen: Fire In The White Stone

‘Fire In The White Stone’ is de opvolger van ‘Songs From The Fyrgen’, het debuutalbum van Wolcensmen uit 2016 dat vorig jaar via Indie Recordings opnieuw op de markt werd gebracht. Wij, van MUSIKA, waren danig onder de indruk van het geheel. – Zie ook onze bespreking in de rubriek “CD Review”. – Dan Capp ging dit keer nog een stapje verder, daar hij er dit keer voor koos om een heus zelf geschreven verhaal te gebruiken als tekst voor deze ‘Fire In The White Stone’. De elf nummers vormen samen het verhaal van een ongelukkige jonge man die erop uit trekt naar het onbekende. Op zijn tocht ontmoet hij o.a. een mysterieuze oude man, ongewone zwanen, spookachtige meisjes en dwergachtige figuren. Het levert een mooi fantasy verhaal op dat Dan vertolkt met al even mooie en beklijvende muziek. Nu eens heel ingetogen en rustig dan weer kalm, dan weer dreigend en vol duisternis. Een heel pak aan superbe artiesten verleenden hun medewerking aan dit tweede werkstuk onder de naam Wolcensmen: Jo Quail (cello), Aslak Tolonen (kantele), Jake Rogers (fluit), Darkest (synthesizer), Grimrik (synthesizer), Julie Russell (vrouwelijke vocalen), Chris Naughton (koor) en Mark Deeks (piano). Voor de rest zorgde Dan zelf. Als je jezelf een beetje muziekliefhebber noemt, moet je dit op zijn minst eens beluisteren, het liefst na een drukke werkdag in je luie zetel. Je zal merken dat je niet enkel volledig tot rust komt, maar dat je ook meegesleept wordt in het verhaal dat Wolcensmen hier neerzet. En, heel eerlijk, dit vraagt om een verfilming!

Luc Ghyselen (90)

Indie Recordings

Tracklist: 1. Foreboden 2. A Gainsaying 3. Lorn And Loath 4. Hunted 5. The Woodwose 6. Of Thralls And Throes 7. The Swans Of Gar’s Edge 8. Maidens Of The Rimeland 9. Fellowship 10. Sprig To Spear 11. Fire In The White Stone