Mr. Myst: We Will Rise

Mr. Myst is een vijftal dat in 2013 werd opgestart in Oostende door gitarist Atticus Myst. Het kwintet zorgt voor een mix van hard rock, glam rock en sleaze en is met deze ‘We Will Rise’ aan zijn debuutalbum toe, nadat men eerder voor een demo en een goed onthaalde ep, ‘Red Light District’ (2018) zorgde. ‘We Will Rise’ telt acht nummers en opent met het instrumentale ‘From The Ashes’ dat je als intro kan beschouwen. Pas vanaf ‘Forever And A Day’ laat Mr. Myst duidelijkere in zijn kaarten kijken. Het is meteen een gedreven en energiek nummer geworden met een heel stevige basis van drums (Arthur) en bass (Josha), krachtige riffs (Atticus Myst en Kevain) en al even krachtige vocalen (Mr. JSD). Die laatsten worden ondersteund door wat samenzang die dan weer uitnodigt om te worden meegebruld. Een mooie, melodieuze gitaarsolo vormt de kers op de taart. Het titelnummer, ‘We Will Rise’, opent wat aarzelend maar krijgt al vlug de nodige kracht en stoomt dan mooi verder op de ingeslagen weg. Een pompende basslijn, een stevige kracht, krachtige vocalen en stoere drums: het zit allemaal mooi verwerkt in het nummer. ‘Set Me Free’ schiet vlotter uit de startblokken en zorgt opnieuw voor een aanstekelijk tempo en ritme. Hun versie van Roxette’s ‘The Look’ mag er best wezen en kreeg een passend en aanstekelijk Mr. Myst-jasje aangemeten, al blijf je het nummer overduidelijk herkennen. ‘Freak Like Me’ klinkt wat donkerder en dreigender, maar blijft duidelijk een herkenbaar Mr. Myst-nummer ook al omdat wat samenzang opnieuw uitnodigt om mee te brullen. De energie knalt uit de speakers als het gedreven ‘Backstab’ van start gaat. Het tempo ligt vrij hoog en het meezing gehalte wordt nog extra wat de hoogte ingejaagd zodat een aanstekelijke nummer ontstaat met opnieuw een knappe melodieuze gitaarsolo. Ook afsluiter ‘2FU4U’ blijft mooi tussen de uitgestippelde lijntjes van de “Mr. Myst-sound”. Dat betekent een gedreven nummer dat aanstekelijk klinkt en uitnodigt om te worden meegezongen. We moeten dan ook besluiten dat Mr. Myst een mooi eerste full-album heeft afgeleverd waarmee de heren de Belgische aanvoerders van het (sub)genre WildHeart het vuur aan de schenen kunnen leggen.

Luc Ghyselen (78)

Sleaszy Rider Records SR 0204

Tracklist: 1. From The Ashes 2. Forever And A Day 3. We Will Rise 4. Set Me Free 5. The Look 6. Freak Like Me 7. Backstab 8. 2FU4U