White Ward: Love Exchange Failure

White Ward is borderline op muziek. Op weergaloze wijze bewandelen deze Oekraïners het wankele evenwicht tussen lichtvoetige, extreem fragile vreugde en moordende, verstikkende anxiety in een wervelwind van black metal, jazz en een rode draad van stress. Veelal beginnen de tracks met rustige, ingetogen jazz met piano en saxofoon, die fans van de soundtrack van Archer en Homeland niet onberoerd zal laten. En net wanneer je dan eindelijk op je gemakje in je comfortabele lounge-zetel zit met een lekker whiskey’tje – bijvoorbeeld op de zwoele vrouwenzang op ‘Surfaces And Depths’ –, grijpt de troosteloze, razendsnelle black metal je naar de strot en knijpt het hele boeltje potdicht. Ook daar komen de jazzpartijen echter meermaals terug in een heel geslaagde mix, deze jongens kennen hun muziek – zowel jazz als metal – en instrumenten echt wel. Doublures van gitaar en sax galmen door het zwerk in een tragische dans. Her en der, zoals in ‘Poisonous Flowers Of Violence’ en ‘No Cure For Pain’, ontdekken we ook wel meer moderne, ritmische partijen die wat doen denken aan de melodische death metal van (de vroege) Die Apokalyptischen Reiter, Pyogenesis en Insomnium. Het zeer beklemmende ‘Uncanny Delusions’ neigt dan weer eerder naar de post-(black) metal van Surya, Harakiri For The Sky en Allochiria. Fantastisch in dit nummer is de afwisseling van psychedelisch echoënde akkoorden en extreem beklemmende, ijskoud snelle black metal. Even plots als de psychotische trip begon, vervallen we terug in een onheilspellend gesluimer, met enkel het wanhopige geschreeuw van een vrouw in doodsnood als soelaas… Met hun tweede langspeler doet White Ward zijn naam dus alle eer aan: het hele album ademt de verbinding tussen sane en insane en mental institutions. Ik weet alvast wat ik ga kopen op 20 september! Voor de derde keer in tien jaar reviewen geef ik een 100/100 weg, simpelweg omdat deze heren het verdienen.

Sam Bruynooghe (100)

Debemor Morti Productions

Tracklist: 1. Love Exchange Failure 2. Poisonous Flowers Of Violence 3. Dead Heart Confession 4. Shelter 5. No Cure For Pain 6. Surfaces And Depths 7. Uncanny Delusions