Kris Barras Band: Light It Up

Vocalist / gitarist Kris Barras ontdekte ik pas vorig jaar middels zijn erg sterk album ‘The Divine And Dirty’. Ik dacht eerst nog: “nog een artiest die een set bluesrock zal brengen zoals er reeds een pak rondlopen”. Wat sloeg ik de bal mis. ‘The Divine And Dirty’ was een sublieme mix van blues, rock, boogie en Southern rock die me vanaf de eerste noten van opener ‘Kick Me Down’ tot de slotakkoorden van afsluiter ‘Watching Over Me’ kon overtuigen. Met ‘Light It Up’ is deze voormalige kooivechter toe aan zijn derde full-album. En opnieuw kan hij, samen met zijn sterk op elkaar ingespeelde band, me volledig overtuigen dankzij dit dertien tracks tellend album. Misschien minder verrassend dan het vorige album, maar nog steeds voel je hoe goed elk nummer opnieuw wordt opgebouwd. Bass (Elliott Blackler) en drums (Will Beavis) zorgen meestal voor de klassieke, meer best wel heel goede basis. Zijn gitaarspel is knap en zijn solo’s stellen nergens teleur. Keyboards (Josiah J Manning) zorgen voor een volle sound en mogen nu en dan hun deel in de spotlight opeisen. En wanneer dat gebeurt, zorgt dit echt wel voor een meerwaarde. Ook vocaal staat Kris duidelijk zijn mannetje: vrij krachtig als het moet, soulvol als het kan. Nu en dan krijg je er wat extra background vocalen bij, maar dit is dan steeds omdat het perfect passend is in het nummer. Ook hoor je een pak variatie in tempo en ritme langs komen zodat je aandacht nergens de kans krijgt om te verslappen. Stevig rockend, mooi soulvol, schitterend bluesy, soms wat richting boogie op gaand, dan weer eerder swingend: het komt allemaal aan bod en het wordt tot in de perfectie uitgevoerd. Zoals eerder gemeld, minder verrassend dan het vorige album – waarschijnlijk omdat ik Kris Barras Band nog niet kende –, maar niettemin opnieuw een heel mooi en subliem album dat duidelijk zijn plaatsje mag opeisen in elke collectie blues / bluesrock / Southern rock.

Luc Ghyselen (88)

Mascot label Group / Provogue PRD 7594

Tracklist: 1. What You Get 2. Broken Teeth 3. Vegas Son 4. Ignite (Light It Up) 5. 6AM 6. Rain 7. Counterfeit People 8. Let The River Run 9. Bullet 10. Wound Up 11. What A Way To Go 12. Not Fading 13. Pride Is Forever