Holy Dragons: Unholy And Saints

Holy Dragons is een heavy metal / power metal band Kazakstan en alhoewel de band reeds in 1995 werd opgestart en zelfs al een voorgeschiedenis heeft al Axcess sinds 1992 is dit mijn kennismaking met het ensemble. ‘Unholy And Saints’ is het vijftiende (!) full-album van de heren. En de heren hebben hun uiterste best gedaan om zoveel mogelijk nummers op dit album te plaatsen, want je krijgt er zomaar liefst veertien te horen die samen goed zijn voor ongeveer vijfenvijftig minuten traditional heavy metal / power metal. Naar het schijnt is dit het eerste waar oprichter en gitarist Chris “Thora Thorheim” Caine de vocalen voor zijn rekening neemt en jongens dat had hij beter niet gedaan! Want echt, dit haalt niet echt niveau om als internationale release brokken te maken. Ook de tweede stem, die van Jurgen Thunderson, die sporadisch opduikt is enerverend. Maar ook muzikaal weet het gezelschap me helemaal niet te overtuigen. Geen van de composities kent voldoende kracht of melodie en kan echt boeien. Elke cliché die je kan bedenken passeert op een of andere manier de revue. Nergens haalt dit gezelschap het niveau van gelijk welke Belgische band die een ep of full-album in eigen beheer op de markt brengt, laat staan de steun van een label achter zich heeft. Veel goede wil misschien en misschien ook top in eigen regio, maar internationaal gaat dit gezelschap zwaar onderuit. Een van de veertien nummers op dit album, ‘The Elf’, is een tribute to Ronnie James Dio. Hij mag blij zijn dat hij dit misbaksel nooit gehoord heeft. Sorry, maar deze ‘Unholy And Saints’ mag direct de vuilnisbak in en het spijt me oprecht van je tijd als je deze review tot het einde hebt uitgelezen.

Luc Ghyselen (20)

Pitch Black Records PBR 062

Tracklist: 1. The Boilerplate (The Story Of A Victorian Robot) 2. Ravens Of Odin 3. Through the Dark Sky 4. Schweigespirale (The Spiral Of Silence) 5. Fly Your Guitar 6. Ravenmore 7. The Hall Of Shame 8. Three Greatest Pigs 9. Fimbulwinter 10. Pretenders 11. Beltane Night’s Dream 12. The Elf 13. Unholy And Saints 14. Free Digital Hell