Beyond The Labyrinth: Brand New Start (ep)

Het Belgische Beyond The Labyrinth werd in 1996 opgestart en kan je beschouwen als de band van Geert Fieuw, de enige overlever van de originele line-up, de belangrijkste componist van de band en de gitarist. Beyond The Labyrinth zorgde eerder reeds voor vier full-albums, maar lijkt met de komst van een nieuwe vocalist, Filip Lemmens (o.a. ex-FireForce), begin dit jaar een nieuwe start te hebben gemaakt. Daar is deze vier tracks tellende ep een mooi voorbeeld van. De classic rock van het vijftal – naast Geert en Filip hoor je verder Michel Lodder (drums), Sjoerd Bruyneel (keyboards) en Wilfried Kiekens (bass) – doet vaak denken aan toppers uit genre à la Deep Purple en Uriah Heep. Het titelnummer mag openen en de hammond intro doet al meteen aan Deep Purple denken. Daarna vallen de overige instrumenten mooi in en is de stem van Filip misschien wel de kers op de taart. De samenzang doet dan weer wat aan Uriah Heep denken zodat Beyond The Labyrinth misschien de perfecte symbiose is tussen deze twee Britse toppers. ‘Shine’ is een herwerking van het titelnummer van de allereerste ep van de band uit 1997. Een vlot rockend nummer dat het best goed zou hebben gedaan in bepaalde hitlijsten in de jaren zeventig en die me op momenten wat doet denken aan Asia. Ook ‘In Flanders Fields’ is een bewerking. Dit keer van een nummer uit 2005. Dit gevoelige nummer is een nummer waar je echt eens naar de tekst moet luisteren. Filip zorgt hier voor een knappe vocale prestatie, maar ook het mooie gitaarspel van Geert is stijlvol en daar doen de overige heren niet voor onder. Ook ‘Salve Matter’ is een bewerking van een eerder uitgebracht nummer (uit het ‘The Art Of Resilience’-album (2017)). Een kinderkoor roept een wat creepy, naargeestige sfeer op, waarna de band mooi overneemt. Het nummer kent een mooie opbouw en er gaat een onderhuidse dreiging van uit dankzij de vocalen van Filip en het keyboard tapijt van Sjoerd waarop de overige instrumenten hun plaats zoeken. Besluit: ‘Brand New Start’ is inderdaad een mooi nieuwe start voor Beyond The Labyrinth, die met deze line-up misschien wel de perfecte balans gevonden heeft. En mogen we dan ook uitkijken naar een nieuw full-album?

Luc Ghyselen (80)

Freya Records

Tracklist: 1. Brand New Start 2. Shine 3. In Flanders Fields 4. Salve Matter