Lindy-Fay Hella: Seafarer

De naam Lindy-Fay Hella zou belletjes moeten doen rinkelen bij liefhebbers van Wardruna. ‘Seafarer’ is haar debuutalbum onder eigen naam en neemt je mee in haar muzikale wereld die wat raakvlakken vertoont met Wardruna, maar toch volledig anders klinkt. Dit is brozer en misschien wel toegankelijker voor een bredere groep muziekliefhebbers. Lindy-Fay beschikt over een kristalheldere stem en die speelt ze hier volledig uit in eerder op folk gerichte nummers die een dichte band hebben met de natuur en het spiritisme. Vandaar dus dat je ook soms de richting van Wardruna mag denken zoals in het beklijvende ‘Tilardis’. Het titelnummer opent dit album ook al zo bekijvend. Een onheilspellende klank dreunt monotoon, ratels of dergelijke zorgen voor wat ritme terwijl de warme kristalheldere stem van Lindy-Fay zijn verhaal vertelt. ‘Two Suns’, een immens breekbaar nummer, krijgt aarzelende vocalen mee, net alsof Lindy-Fay bang is om te krachtig te zingen, terwijl het nummer rustig verder kabbelt. ‘Skåddo’ is iets meer minder breekbaar, ook al door toevoeging van wat koorzang. Toch straalt ook dit nummer rust en breekbaarheid uit. Men gaat op de ingeslagen weg verder voor ‘Bottle Of Sorrow’ waarin een fluit een deel van de spotlight opeist en het nummer toch iets meer kracht en tempo meekrijgt naar het einde toe. ‘Nåke Du Finn I Skogen’ opent immens breekbaar maar krijgt dan plots een injectie van tempo. De later opduikende mannelijk vocalen doen heel even wat aan Wardruna denken, al blijft dit nummer duidelijker de kant folk opgaan. ‘Mars’ is een intens nummer met beklijvende vocalen, een diepe brom en eigenzinnige extra geluiden. Het gaat er plots een stukje opgewekter en vrijblijvender aan toe in ‘Three Standing Stones’, zonder dat dit nu een “party”-nummer is geworden. Het is een rustig opgebouwd nummer dat wel blijft nazinderen in je onderbewustzijn. Het beklijvende ‘Tilardis’ doet ons, zoals eerder gemeld, echt wel denken aan Wardruna, terwijl het al even beklijvende ‘Horizon’ dit debuut in stijl mag afsluiten. Het nummer is gebaseerd op dezelfde melodie als het eerder gebrachte ‘Nåke Du Finn I Skogen’, maar zorgt door een compleet andere aankleding voor een ander gevoel. Liefhebbers van rustgevende pagan / folk muziek zullen hier hun gading vinden. Stevig gitaargeweld of krachtige drumpatronen zijn hier niet te vinden. Maar als je even wil ontsnappen aan het huidige hectische leven, kan deze ‘Seafarer’ van Lindy-Fay Hella misschien voor de perfecte achtergrondmuziek zorgen. Eigenlijk ben ik wel benieuwd of dit soort beklijvende, intense muziek ook kan werken op een festival zoals bijvoorbeeld HellFest, waar Heilung en Warduna al eerder geprogrammeerd werden.

Luc Ghyselen (80)

Van Records

Tracklist: 1. Seafarer 2. Two Suns 3. Skåddo 4. Bottle Of Sorrow 5. Nåke Du Finn I Skogen 6. Mars 7. Three Standing Stones 8. Tilarids 9. Horizon