Essence Of Datum: Spellcrying Machine

Minsk, Wit Rusland associeer je niet direct met metal, laat dan nog staan instrumental progressive metal. En net dat is de combinatie waaraan Essence Of Datum aan voldoet. Essence Of Datum werd in 2011 opgestart door gitarist Dmitry Ramanouski. Al vlug vond hij met drummer Pavel Vilchytski de perfecte metgezel om een muzikale reis op te zetten. De heren beslisten om geen vocalen te gebruiken en zodoende de luisteraar zelf te laten fantaseren hoe vocalen bij hun muziek zouden kunnen passen. Dus zorgen de heren voor beklijvende instrumentale werkstukken en geven ze een hint waar de teksten eventueel zouden kunnen over gaan in het artwork, al blijft dit vrijblijvend te interpreteren door de luisteraar. ‘Event Horizon’ werd in 2013 op de markt gebracht, terwijl opvolger ‘Nevermore’ er in 2017 was. Met ‘Spellcrying Machine’ is het duo aanbeland bij hun derde full-album. Bassist Peter Marakov werd erbij gehaald om dit tot een goed einde te brengen. Het eindresultaat zijn zeven verbluffend knap opgebouwde nummers die ervoor zorgen dat onze aandacht geen moment verslapt. En, laten we heel eerlijk zijn, echte fans van compleet instrumentale werkstukken zijn we niet. Toch zorgt dit duo, of drietal dus eigenlijk, voor zo’n veertig minuten wervelend muziek genot. De drumpatronen zijn meesterlijk en worden soms op je afgevuurd met de snelheid en de precisie van een machinegeweer. De technische hoogstandjes op gitaar zijn al even verbluffend en toch is dit niet iets als “kijk, mama, zonder handen”. Beide instrumenten (en bass) verweven zich prachtig in elkaar en zetten een prachtig geheel neer waarin kracht, energie en virtuositeit hand in hand gaan met melodie en een schitterende opbouw van de nummers. Dus kunnen wij niet anders dan dit album ten volle aanraden, zelfs indien je geen fan bent van compleet instrumentale albums. Dit is overduidelijk veel te mooi om links te laten liggen!

Luc Ghyselen (90)

Season Of Mist

Tracklist: 1. Synthetic Soul Extractor 2. Shikari Algorithm 3. Pendulum 4. Vitality 5. Spellcryer 6. Binar 7. Cavum Atrum