Culted: Vespertina Synaxis: A Prayer for Union & Emptiness

Culted is een samenwerking van een aantal Canadezen en de Zweed Daniel Jansson die in 2007 tot stand kwam. Deze drie tracks tellende ep is het vervolg op full-album ‘Oblique To all Paths’ (2014) die op zijn beurt de opvolger was van ep ‘Of Death & Ritual’ (2010) dat kort na het debuutalbum ‘Below The Thunders Of The Upper Deep’ (2009) op de markt kwam. Het gezelschap zorgt voor een eigenzinnige kijk op een mix van doom, industrial en black metal. ‘A Prayer For The Union’ opent met industriĆ«le klanken en akoestisch gitaargetokkel. Een gesproken tekst op eigenzinnige geluiden is het vervolg. Het geheel zadelt je op met een ongemakkelijk gevoel, maar het is niet iets dat we hier meteen opnieuw moeten horen. ‘Dirt Black Chalice’ tapt overduidelijk uit een ander vaatje. Een zware, logge, slepende sound zet de eerste tekenen uit. Het zorgt voor een donkere, dreigende en verstikkende atmosfeer waarin black metal en doom elkaar vinden. Het gezelschap eindigt met een pak industrial geluiden die al even traag en slepend op je af komen om een finaal orgelpunt te plaatsen aan de hand van een akoestische repetitieve riff. Eigenzinnige sounds, een ronkende bass en laag gestemde gitaren zetten ‘A Prayer For Emptiness’ in. Langzaam wordt daar een black metal stem in onder geroerd zodat je opnieuw de kenmerken hebt van de drie delen waaruit Culted zijn eigenzinnige sound brouwt: doom, black metal en industrial. Dat dit niet voor iedereen weggelegd is, zal je al begrepen hebben. Zelf vinden we het eerste nummer maar niets, terwijl de twee overige stukken ons dan wel weer over de streep trekken. Niet dat we dit elke dag opnieuw moeten horen, maar het mag in ieder geval nog uit onze speakers stromen. Voer voor liefhebbers met een heel brede kijk op metal.

Luc Ghyselen (78)

Season Of Mist

Tracklist: 1. A Prayer For Union 2. Dirt Black Chalice 3. A Prayer For Emptiness