Hammerschmitt: Dr. Evil

‘Dr. Evil’ is het nieuwste album het Duitse Hammerschmitt, een vijftal dat een beetje flirt met de grenzen van heavy metal, hard rock en hard rock ‘n’ roll. Althans zo klinkt dit kwintet op dit zesde album. Terwijl opener ‘Dr. Evil’ nog doet denken aan bijvoorbeeld AC/DC of Airbourne is nummer drie op dit album, ‘Say My Name’, reeds een duidelijker voorbeeld van krachtige, zij het erg traditionele, heavy metal. Als je op zoek bent naar vernieuwing, mag je nu reeds stoppen met lezen, want Hammerschmitt doet daar niet aan mee. Wat je wel krijgt is dus eerlijke en gemakkelijk in het gehoor liggende traditionele heavy metal. Zet even alle zorgen opzij, omgordt je luchtgitaar, zorg dat je wat drank koud hebt staan en laat de vrienden maar langskomen. Gegarandeerd ga je met zijn allen stevig uit de bol op de sound van deze heren. Er zal stevig meegebruld worden, zelfs al is dit de eerste maal dat je het album hoort. En kom je aan het einde van het schijfje, druk dan gewoon de “repeat-knop” in en je kan terug verder. De heren zorgen immers voor voldoende afwisseling zodat het album niet gaat vervelen. Ook wat rustiger momenten komen langs zodat je ook even op adem kan komen. En dat alles zonder echt aan kracht te verliezen. Bass en drums zorgen voor het solide fundament, de riffs klinken krachtig, de gitaarsolo’s, die soms flitsend en vingervlug zijn, blijven melodieus en de vocalen zijn zwaar, maar passen hier wonderwel bij. ‘Dr. Evil’ is dus een goed genre gebonden, aanstekelijk en krachtig rockend album geworden, zonder dat het een echt “must have”-album is geworden, want daarvoor horen we te veel echo’s van andere nummers waar we niet altijd onze vinger kunnen opleggen.

Luc Ghyselen (75)

Massacre Records MASCD 1078

Tracklist: 1. Dr. Evil 2. Restart Your Fire 3. Say My Name 4. Fly 5. War 6. Metalized 7. Saints Of Rock 8. Tonight 9. Living Dead 10. Unreal 11. Lost In Gods 12. End Of Time